ponedjeljak, 14. travnja 2014.

Djeca Koncila


Koncilskim su modernističkim reformama Petrovu Barku bučno i u duhu novih propisa preuredili u Podmornicu sv. Petra, koja je isplovila iz saborske luke na otvorenu pučinu posadašnjenja, praćena pljeskom oduševljenja prisutnih, neskrivenim entuzijazmom i velikim očekivanjima uzvanika koji su uložili svoj kredibilitet i kompetencije u novi projekt.

Poslije prvog zarona podmornice pokvarila se crpka koja je regulirala punjenje i pražnjenje balastnih tankova za vodu, što je veoma zabrinulo kapetana i prve časnike. Nakon silno uloženog truda i neuspjela pokušaja otklanjanja kvara shvatili su da su osuđeni na stalni plov duboko ispod morske površine. Nadali su se kako će kapetan pronaći rješenje jer u posadi je slovio kao stari morski vuk, koji je imao slične poteškoće, a iz njih je uvijek izlazio kao pobjednik.

Nevolja nikada ne dolazi sama... S vremenom je počeo otkazivati radar. Uslijedili su i kvarovi pogonskog stroja. Kap koja je prelila čašu bijaše ozbiljan kvar sustava za produkciju kisika! Uspjeli su samo djelomično otkloniti problem. Zraka je bilo veoma malo. Stroj je proizvodio minimalne količine, nedostatne za normalno funkcioniranje posade. Psihičko i duhovno zdravlje posade se s vremenom pogoršalo. Javile su se i halucinacije. Potom je uslijedila paranoja.

Brodski liječnik se uporno žalio kapetanu tražeći poštedu od pretjeranog i konfuznog napora za sve članove posade, te ukazivao na kršenje starog pravilnika za izvanredne situacije. Kapetan je ignorirao zahtjeve starog liječnika Marcela koji bijaše i sjajan brodski inženjer. U starom Marcelovom dosjeu upisane su karakteristike sjajnog vođe. Priznanja za mnoge uspjehe, te veliko poštovanje i naklonost bivšega kapetana.

Paranoični kapetan i prvi časnici sve su češće prozivali liječnika, kritizirajući ga zbog njegovih zahtjeva glede pravilnika. Izolirali su ga u njegovoj liječničkoj kabini pod optužbom kako je htio izazvati pobunu. Desetak se podmorničara izvrsno nosilo s poteškoćama. Oni su poslušali savjete brodskog liječnika. Na njima, nedostatak kisika i svakodnevni rad u doista teškim uvjetima nisu izazvali negativne posljedice.

Zavoljeli su starog Marcela zbog njegove plemenitosti i očinske brige za cjelovito zdravlje posade. Prolazile su godine. Izmjenjivali se novi kapetani i časnici. Stari je liječnik umro. Glas razuma, jedini koji je u podmornici mogao doći do kapetana, utihnuo je! Liječniku bliski mornari organizirali su se izabirući sebi časnike, koji su poput starog liječnika bili sposobni pred novim izazovima života u skučenom prostoru podmornice.

Bili su veoma uspješni i blagoslovljeni u svojim dužnostima. Radost na licima i nada, iskrena ljubav prema Bogu, svojim obiteljima i dalekom domovinom grijala je njihova srca.

Drugi se dio posade trudio riješiti sve stare poteškoće, no javljali se novi i još opasniji izazovi kojima nisu bili dorasli. Oštećena se podmornica vuče i dalje u crnim oceanskim dubinama iščekujući novog kapetana da je oslobodi i izvuče na površinu; gdje je sviježi morski zrak, a lice grije ugodne sunce.

Posadu svakako treba spasiti i vratiti u sigurnost staroga i nepotopivog broda, koji je prije dva tisućljeća sagradio naš Gospodin Isus Krist - Sin Božji!

Božji je to posao!

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)