subota, 12. travnja 2014.

Duhovna oholost ili pokora
Kršćanska predaja spominje primjer jednog pustinjaka koji je provodio svoj strogi pokornički život u Egiptu. U traganju za novim oblicima pokore, s nadom kako bi se svidio Bogu, došao je na ideju da si konopcem sveže noge te se naglavce objesi na rub jedne visoke litice, misleći kako je taj novi način veoma prikladan nakon isprobanih pokorničkih vježba.

U zoru, poslije duge molitve i kratkog sna, uzeo je konopac iz svoje nastambe i uspeo se na na liticu. Svezao si je noge hoteći ostvariti svoj naum. Potom mu se ukaza anđeo Gospodnji koji mu udijeli oštar prijekor riječima kako se pustinjakova žrtva ne sviđa Bogu. Zahvalan na upozorenju pustinjak se vrati staroj pokori koja mu donese toliko žuđeni miris svetosti.

Žalosni primjeri takvih i ostalih krajnosti možemo pronaći u spisima crkvenih otaca iz prvih stoljeća Crkve. Ovakve su pojave uvijek plijenile pozornost i privlačile neke entuzijaste koji su se povodili sličnoj praksi; pogotovo obraćenici i pokajnici, čija je intencija bila da u svom duhovnom životu i potrazi za posebnim posvećenjem iskupe svoje grijehe. Kad pokora postane sebi cilj, te nije usmjerena osobnom posvećenju, ona postaje velika barijera koju čovjek stavlja između sebe i Boga.

Takve prepreke priječe put Božjoj milosti koja je instrument Njegove ljubavi prema nama; ljubavi koja oslobađa, a ne postavlja zahtjeve ljudskog sebeljublja i samoostvarenja.


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)