srijeda, 7. svibnja 2014.

Hoće li Pavao VI. biti proglašen blaženim?
Nakon kanonizacije dvojice papa na Bijelu nedjelju imat ćemo ove godine očito još i beatifikaciju pape Pavla VI. kojega se zapravo može nazvati ,,koncilskim papom". Jučer je Kongregacija za proglašenje svetih aprobirala jedno čudo koje se pripisuje zagovoru Pavla VI. Sljedećih će dana papa Franjo potpisati odgovarajući dekret. Kardinal bi Amato već danas mogao informirati Papu o jučeračnjoj odluci.

Ovom će prigodom papa Franjo potpisati dekret o proglašenju blaženim. Kao mogući termin očekuje se 19. listopada. Time bi se poklopio završetak sinode o obitelji s ovom beatifikacijom. Što je još špekulacija, znat će se sigurno za nekoliko dana.

Giovanni Battista Montini (1897.-1978.) pravi je ,,koncilski papa".
Izabran je za papu 1963. tijekom održavanja Koncila, kao svojevrstan izbor usmjerenja. Premda je pred kraj Koncila kočio progresističke predvodnike, papa Pavao VI. će biti upamćen kao papa koji je ,,revolucionirao liturgiju", kako je nedavno konstatirao američki predsjednik Obama.

Bio je papa radikalnog pustošenja pokoncilskog vremena. Bio je i papa enciklike Humanae vitae, ali i papa koji je pred papinskim ,,kućnim vratima" vidio referenduma koji su uveli rastavu braka i pobačaj.

To je papa koji je suspendirao mons. Lefebvrea i tijekom čijeg su pontifikata počeli strašni problemi za tradicionalne katolike i katoličku Tradiciju uopće. Kao i za beatifikaciju i kanonizaciju Ivana Pavla II. i Ivana XXIII. i o životu i djelu pape Pavla VI., mnogi su eminentni katolički teolozi i povjesničari izrekli svoje pridržaje.

Kako je moguće takvog jednog Prvosvećenika uzdići na čast oltara, a zaobići proglašenje svetim blaženog Pija IX. i proglašenje blaženim pape Pija XII.?!3 komentara:

 1. Zanimljivo. Ponavljam pitanje: Hoće li sljedeća "politička" beatifikacija biti proglašenje blaženim svih koncilskih otaca? Mislim da neće jer je među njima bio mons.Lefebvre.
  Uglavnom, ni ovo neće pomoći ozdravljenju Crkve. Kriza će se i dalje nastaviti, čak će biti sve još gore. Neće se puniti bogoslovije i samostani, vjernici se neće vraćati na svetu Misu, neće porasti broj konvertita itd. Tek kad počne revizija Koncila, počet će katolička reforma.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. "Hoće li Pavao VI. biti proglašen blaženim?"

  Neće, isto kao što nisu ni Ivan Pavao II. ni Ivan XXIII. Što se nas tradicionalista tiče, Francisco može kanonizirati i Lutera (to bi bilo prigodno, s obzirom da će ubrzo biti obilježavanje 500 godina Luterove pobune) - to će imati isti učinak kao i ove lažne kanonizacije. Dakle, nema potrebe za ikakvu zabrinutost s naše strane. Pravi problem je u tom što će većina katolika biti zavedena tim lažnim kanonizacijama.

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)