četvrtak, 8. svibnja 2014.

Kažnjava li se čak i razmišljanje o Koncilu?
Mnogi su pretpostavljali da je to upravo razlog zašto su Franjevci Bezgrješne tako brutalno kažnjeni i, čini se, imali su pravo. Radikalno nasljedovanje Krista i življenje izvorne franjevačke karizme, te povratak služenju tradicionalne Mise, dopustio je ovome časnome redu vidjeti stvarnost u Crkvi kakva jest... i to ih je skupo koštalo.

Franjevac José Rodriguez Carballo, već godinu dana tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i društva apostolskog života, sudjelovao je na zasjedanju konferencije viših redovničkih poglavara Katalonije. U svom govoru prošle subote dao je službeno tumačenje, bez spominjanja imena reda, zašto je njegova Kongregacija kaznila Franjevce Bezgrješne. Razlog nadilazi ovaj mladi Red i načelne je prirode.

U svojem je govoru naglasio kurijalni nadbiskup Rodriguez Carballo da vjernost Drugom vatikanskom saboru predstavlja središnju točku za redovnički život. Doslovno kaže broj dva Kongregacije za redovnike: ,,Za redovnike je Koncil točka o kojoj se ne može raspravljati". Tko u ,,reformama" Drugog vatikanskog sabora vidi sve loše redovničkog života, ,,niječe prisutnost Duha Svetoga u Crkvi".

Kurijalni je nadbiskup naglasio da su u Kongregaciji za redovnike ,,osobito zabrinuti" zbog ove teme: ,,Vidimo prave devijacije". Osobito jer ,,ne malobrojni instituti" svojem redovničkom podmlatku ,,daju ne samo predkoncilsku, nego čak i protu-koncilsku formaciju", tako Rodriguez Carballo. ,,To nije dopustivo, to znači, staviti se izvan povijesti. To je nešto što nas u kongregaciji jako brine".

,,Briga" koju očigledno dijeli i pročelnik Kongregacije za redovnike João Braz de Aviz. Također i papa Franjo? Dosta toga govori tome u prilog.

Ovdje bi svatko tko želi dobro Crkvi upitao nadbiskupa Carballa i kardinala Braza de Aviza: Kako to da oni redovi koji svojim kandidatima ne daju ni predkoncilsku, ni protu-koncilsku formaciju zatvaraju samostan za samostanom? Kako to da ti redovi ne mogu oduševiti mlade ljude da odluče predati svoj život služenju Kristu i Crkvi?

Dragi Bože, dokle će trajati ova velika kušnja? Kada će konačno početi ozdravljenje Crkve (i revizija Koncila)?
1 komentar:

  1. Očito da jest.
    No, to opet neće pomoći koncilskim strukturama da opstane. Sve me podsjeća na komunizam kratko prije urušavanja.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)