utorak, 24. lipnja 2014.

Papa susreće Franjevce Bezgrješne i ne poznaje pravo ni milost
Papa Franjo i Franjevci Bezgrješne: ni pravo, ni milost


(Vatikan) Kako se saznalo tek u ponedjeljak, već je 10. lipnja došlo do susreta pape Franje i Franjevaca Bezgrješne. O susretu se saznalo zahvaljujući Andrei Tornielliju koji je u ovome pontifikatu postao neka vrsta kućnog i dvorskog Papinskog vatikanista. U autentičnost sadržaja se stoga ne može sumnjati. Susret pokazuje Papino usmjerenje i time daje dobar uvid u trenutačnu situaciju. Poruka glasi: Za Franjevce Bezgrješne nema završetka uzbune. Papa je Franjo jasno dao do znanja da su mjere preustroja i kažnjavanja komesara Volpija po njegovoj izričitoj želji.

Budući da odnos prema ovome Redu koji je do prije godinu dana cvjetao ostaje sjenom nad pontifikatom, čini se da je susret osmišljen prema vani s ciljem čuvanja imidža, a prema unutra kako bi se uzela svaka iluzija da će doći do povratka karizmi reda njegovih utemeljitelja. Članak daje do znanja da Rim ne želi novo utemeljenje reda Franjevaca Bezgrješne koji su povezani sa starim obredom, čemu je težio veći dio braće nego što se tvrdi u članku.

Još je jedanput papa Franjo u vezi sa starim Obredom i Tradicijom govorio o ,,ideologiji". Pristranost je to kojom se niječe i istovrijednost obreda, te se a priori za novi Obred iskorištava ,,istinska", normativna, neideološka pozicija.

Time se automatski javljaju sumnje kako papa Franjo vidi svoje pristajanje uz koncilsku hermeneutiku Benedikta XVI. Upravo u vezi s odnosom prema Franjevcima Bezgrješne koji su, drukčije nego je predstavljeno u članku, u dušobrižništvu uvijek bili biritualci, dok su unutar reda njegovali stari Obred, da se više stvara kontinuitet prema Benediktu XVI.

Komentar: Imamo jasan dokaz da dva obreda ne mogu koegzistirati. Uvjereni smo da će preživjeti samo pravi, katolički Obred. Franjevcima Bezgrješne želimo puno mudrosti i hrabrosti, i poznavanja katoličke teologije i crkvene povijesti.


1 komentar:

  1. Već vidom Lexa kako piše litanije i razmatranja sv.pape Franje koji je kao "santo vivo"morao dovoditi u red zle Franjevce Bezgrješne. Još da ekslomunicira Tradiciju i da zakon Lex-Zelić postame proročkim!
    A mi koji nismo postali revolucionarima molimo se za Sv.Oca da mu dragi Bog da snage prozreti modernističku obmanu, ali i ua Franjevce Bezgrješne da se ne boje i Petru poput sv.Pavla, promišljeno i obazrivo, ali opet otvoreno reći istinu u oči! To je današnjeg velikog sveca stajalo glave!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)