četvrtak, 5. lipnja 2014.

Sv. Terezija Avilska: Sveta Pričest - izvor snage i utjeheRiječ danas čini mi se da znači za jedan dan, što znači dok bude potrajao ovaj svijet, ništa više. Baš jedan dan! A za one nesretnike, koji se kažnjavaju, koji ga neće uživati na onome drugom, nije njegova krivnja, ako se puste pobijediti, jer On ih ne prestaje bodriti do kraja bitke. Neće se imati čime opravdati, niti se tužiti na Oca zato što im ga je uzeo u najpresudnije vrijeme. Stoga mu i kaže njegov Sin, budući da to nije nego za jedan dan, da mu dopusti prijeći među služinčad. Pošto nam ga je Njegovo veličanstvo već dalo i poslalo na svijet samom njegovom voljom, on nas ne želi ostaviti nezaštićene svojom vlastitom voljom, već želi ostati ovdje s nama, na radost njegovih prijatelja i žalost njegovih neprijatelja. Ta, ne moli više nego za danas, sada iznova, jer time što nam je dao ovaj presveti Kruh zauvijek, Njegovo Veličanstvo nam je dalo - kako sam rekla - ovo jelo i manu čovještva, koju nalazimo kad hoćemo, pa ako to nije našom krivnjom, nećemo umrijeti od gladi zato što će duša, kad god bude htjela blagovati, naći u Presvetom Sakramentu svaku slast i utjehu. Nema potrebe da bude muke i proganjanja, koje ne bi bilo lako podnijeti, ako počnemo uživati njegove.

Molite kćeri Oca s ovim Gospodinom, da vam danas pusti Vašeg zaručnika, da ne budete na ovome svijetu bez njega, da bude dosta za ublažavanje tako velikog zadovoljstva što ostaje tako skriven pod ovim prilikama kruha i vina, a što je velika muka za onoga tko nema što drugo ljubiti, niti druge utjehe, ali molite ga da vam ne uzmanjka i da vas pripravi da ga primite dostojno. Mislite li da ovo presveto jelo nije hrana, čak i za ova tijela, i veliki lijek čak i za tjelesne boli? Ja znam da jest, i poznajem jednu osobu (svetica govori o sebi) koja je imala teške bolesti i kojoj su, kad je imala ponekad jake boli, nestajale kao odnesene rukom, te bi se osjećala posve dobro, i to vrlo redovito, pa i kad je imala vrlo izražene boli, koje se nisu mogle tajiti, po mom mišljenju... Ali njoj Gospodin bijaše dao tako živu vjeru da se smijala u sebi, dok je slušala neke osobe kako govore da bi htjele biti u onom vremenu, kad je Krist, naše dobro, hodao po svijetu, jer je mislila, budući da su ga imale ovakvoga u Presvetom Sakramentu, što još hoće? Ali znam za tu osobu da je niz godina, iako nije bila jako savršena, kad bi se pričešćivala, ni više ni manje nego kao da je tjelesnim očima gledala kako ulazi u njeno prebivalište Gospodin, nastojala naprezati svoju vjeru koliko god joj je to bilo moguće, zato da se oslobodi svih izvanjskih stvari, jer je uistinu vjerovala da ulazi Gospodin u njeno prebivalište i ulazila bi s njime.

Nastojala bi ovladati svojim sjetilima, kako bi sva spoznala tako veliko dobro, hoću reći da ne smetaju duši da ga prepozna. Zamišljala je samu sebe pred njegovim nogama i plakala kao Magdalena, ni više ni manje nego kao da ga tjelesnim očima gleda u farizejevoj kući, pa da i nije osjećala pobožnost, vjera joj je govorila da je zaista tamo. Jer, ako se ne želimo praviti ludima i zasljepljivati razum, ne treba sumnjati. Nije to privid mašte, kao kad promatramo Gospodina na križu, ili u drugim prizorima muke, kad si Ga predočujemo u nama samima kako je to proživio. To se događa i sada, posvemašnja je istina, i nema se zašto ići tražiti Ga dalje, na drugom mjestu, nego, budući da znamo da je, dok prirodna toplina ne uništi prilike kruha, s nama dobri Isus, da mu pristupimo. Pa ako je, dok je hodao po svijetu, samim dodirom svoje odjeće liječio bolesne, zar treba sumnjati da će činiti čudesa, ako je do te mjere u meni, ako imamo vjeru, i da će nam dati ono što ga budemo molili, budući da je u našoj kući? A Njegovo Veličanstvo ne običava loše plaćati konačište, ako ga se dobro ugosti.

(Put savršenstva) Broj komentara: 9:

 1. Administrator je uklonio komentar.

  OdgovoriIzbriši
 2. Znam! Ako aludirate na sliku sv. Terezije nisam to primjetio dok mi niste spomenuli.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. A gdje se na toj slici vidi da bi sv. Terezija bila nauciteljica?

   Izbriši
  2. Pa da, shvatio sam da je ta slika. Ali meni se cini da slika samo ilustrira da je sv. Terezija svoja djela pisala nadahnuta objavama koje je primila a to je nesumnjivo istina, ona je jedna od najvecih misticarki Crkve.

   Izbriši
  3. Administrator je uklonio komentar.

   Izbriši
  4. Preporucio bih autoru bloga da brise komentare poput ovog gore potpisanog s Mateo ili onih prije potpisanih sa S.S. i slicno. Netko vrlo primitivno koristi nadimke onih koji cesce komentiraju na ovom i drugim blogovima kako bi ih prikazao smijesnima.

   Izbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)