četvrtak, 10. srpnja 2014.

Petokolonaši nekad i danasBlog Christus Rex objavio je treći tekst velikog katoličkog intelektualca Jeana Ousseta. Kad god čitam Ousseta, zamislim se koliko malo znamo o velikim događajima i njihovim stvarnim pokretačima.

Danas se svi pribojavamo razmišljati o tome da nam liberali ne bi odmah začepili usta onom otrcanom rečenicom: ,,To su teorije zavjera"!

Napad na svetu Crkvu Kristovu rad je umreženih dušmana Kristova nauka, i nekada i danas - na svim bojišnicama već nekoliko stoljeća. I preko osobnih kontakata i utjecaja, ali i preko državnih zakona. Sve se radi kako bi nas se odvojilo od Isusa Krista i njegova Nauka.

Poslušajmo Ousseta:

,,Kada se zna kako napreduje masonerija, to jest 'preko osobnih utjecaja brižno prikrivenih', bez sumnje u Fenelónovu dobru vjeru, nije iznenađujuće pronaći među njegovim prijateljima sina pekara iz Edinburgha koji se dao zvati 'Vitez Ramsay' i koji je bio jedan od najsposobnijih začetnika napredovanja masonerije među onima kojima su vjerske skrupule otvoreno priječile novu ideologiju."

,,'U gotovo svim ložama osnovanima u to vrijeme, napominje Claudio Jannet, bilo je svećenika i kanonika. Ovaj se događaj zbio između vremena utemeljenja prvih loža (1725.) i polovine stoljeća. Možda su galikanski svećenici hotimično ignorirali izuzetno teške crkvene kazne Rimskih Prvosvećenika? Ili se pak njihova nazočnost u krilu loža treba držati znakom iskvarenosti koja je zahvatila Prvu državu i koja je dovela do tako mnogo otpadništva u trenutku Građanskog ustava klera. Oba su objašnjenja ispravna: vrijedi i jedno i drugi, već prema osobi...'.

Bolno je podsjetiti na ove pojedinosti: povijest ima svoja prava i svoje pouke: velikim zločinima uvijek je prethodila neka krivnja, kanonici i redovnici masoni objašnjenje su 'svećenika koji su položili zakletvu' te otpadnika."

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)