subota, 5. srpnja 2014.

Posljednja Templarska molitva

 

Na Templarsku sam molitvu slučajno naletio i učinila mi se veoma zanimljivom i na neki način potresnom. Povijest ovoga vojničkog Reda u određenoj je mjeri obavijena velom tajne i isprepletena je fantastičnim legendama, napose novom naraštaju hollywoodskih filmofila i ljubiteljima vitezova iz kasnoga Srednjeg vijeka. 

Na stranici hrvatskih templara uočio sam molitvu koja mi je djelovala kao krik pokajnika pred smrt, opravdavanje, tj. olakšavanje savjesti zbog burnog povijesnog naslijeđa, ili pak suptilno uvjeravanje čitatelja o pravovjernosti templarske misije i potrebe za njom i u današnjem vremenu, kada su mačevi spremljeni u muzeje (većina ratničkog arsenala) kako netko ne bi, recimo, templarskim mačem, ozlijedio službenika banke kojoj vječno vraća kredite. Šalu na stranu. 

Ne želim ispasti okrutan i bešćutan, no takav je dojam molitva ostavila na mene. Međuostalim, kako stoji napisano na njihovoj stranici, zauzeti su humanitarnim djelovanjem i domoljubljem. Naravno, nisu ostali imuni na koncilske reforme, a posebice na ekumenizam. Insistiraju na općem bratstvu među narodima, itd. Déjà vu!


Posljednja templarska molitva 

  
Duše Sveti budi s nama milosrđem svojim. Marijo, Zvijezdo mora, sprovedi nas do luke spasenja. Amen. Gospodine Isuse Kriste, Sveti Oče, Vječni Bože, Svemogući i Sveznajući Stvoritelju, Dobrostivi Bože, blagi vladaru i brižni pastiru stada svojeg, pobožni i smjerni Otkupitelju, blagi i milosrdni Spasitelju.

O Gospode! Ponizno i usrdno te molim i zaklinjem da me prosvijetliš i oslobodiš, te sačuvaš moju braću Templare i sav nevoljni kršćanski narod svoj. O Gospode, Ti najbolje znaš da smo nedužni, oslobodi nas, kako bi mogli ispunjavati zavjete svoje i u poniznosti provoditi zapovijedi Tvoje, služiti te i djelovati u skladu s voljom tvojom.

Rasprši sve ove nepravedne i neistinite objede, koje je na nas nanijela zla kob, ove strašne nevolje kojima smo izloženi i kušnje kojima smo se oduprli, ali nemamo više snage da im dalje odolijevamo.

Svemogući, vječni Bože, koji si tako ljubio svetog Ivana evanđelista i apostola, da je ovaj za Posljednje večere naslonio svoju glavu na tvoje grudi, i kojem si prikazao sva nebeska otajstva, i kojem si, dok si bio raspet na Svetom križu zbog našeg otkupljenja, preporučio svoju najsvetiju Majku i Djevicu, i u čiju čast je naš Red stvoren i utemeljen; Gospode, Tvojim svetim milosrđem oslobodi nas i očuvaj nas, jer Ti najbolje znaš da smo nedužni od sviju zločina za koje nas optužuju, kako bi se mogli posvetiti svojim djelima, koja će nas dovesti do vječnog raja, po Kristu Gospodinu našem. Amen. [1]  

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)