subota, 9. kolovoza 2014.

Car je gol

"Rasvijetljena svjetlom ovoga Koncila, Crkva, kako se to Mi čvrsto uzdamo, porast će u duhovnom bogatstvu, te će zacrtavši u Koncilu snagu novih energija, neustrašivo čuvati ubuduće. Zbilja, zgodnim obavještavanjem o tekućim poslovima i mudrim rasporedom međusobne suradnje Crkva će usinuti tako da će ljudi, obitelji, narod, stvarno obratiti duh prema nebeskim stvarima." Ioannes PP. XXIII. 


Krojači Koncila su odjenuli cara u novo ruho. Uvjerili su cara i njegov puk da je ruho toliko profinjeno i božanski lijepo da samo oni koji su nadahnuti od Boga mogu vidjeti careve haljine koje su božanski raskošne i neodoljivog sjaja. Puk je oduševljeno nasjeo na prevaru, odbacujući perverznu pomisao da car stoji gol pred njima. Ako netko od prisutnih prozre obmanu proglase ga maloumnikom i staromodnim glupanom, te ga isključe iz svoga društva.

Najveća je tragedija u tome da je car nasjeo na neslanu šalu. Što onda očekivati od podanika, nego da prihvate igru kako ne bi ostali niži za dvadesetak centimetara. Ako neki shvate da je car uistinu gol, umuknu od straha, njihov im je život predragocjen da bi ga ugrozili zbog trenutka 'lude' iskrenosti.

Krojači, bogato nagrađeni, odlaze u nepoznatom pravcu, nekamo preko rijeke Rajne, vidno radosni zbog činjenice da jedna tako banalna glupost može proći kod cara i njegovih civiliziranih podanika. Već pola stoljeća carevi hodaju goli, u uvjerenju kako božanska raskoš njihovih nevidljivih haljina oduševljava cjelokupno mnoštvo, i kako nijedan podanik kraljevstva nema tako lijepu kraljevsku odjeću kao car.

Nadam se da će ovu tragičnu kazališnu predstavu, uskoro Duh Sveti skinuti s repertoara i zabraniti njezinu daljnju izvedbu, jer golotinja prisutna u svakom činu predstave izaziva sablazan, duhovno i moralno kvareći gledateljstvo.

Posljednji car se posebno divi ljepoti svojih nevidljivih kraljevskih haljina, tražeći od svojih podanika da skinu odjeću i potpuno goli hodaju za njim.1 komentar:

  1. Ja bih htjela umrijeti kao mučenica svete čistoće.

    Konzolata

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)