srijeda, 13. kolovoza 2014.

Modernističko evanđelje

Modernizam je kao stupica ponuđen katolicizmu, kako bi pomirio katolicizam s modernim mentalitetom i time nadišao navodni jaz između vjere i znanosti, a u praksi bi to značilo oduzeti vjeri dogme i nadnaravni sadržaj.

Zapravo je to bio cilj modernizma, koji je izrastao iz liberalnog njemačkog protestantizma, da se modernizira kršćanska vjera, iz koje bi se izbacila božanska dimenzija, i vjeru poput protestantskog krivovjerja učini prihvatljivom zbunjenome modernom čovjeku. Modernistička filozofija je bila imanentizam, koji je podizao takvu "religioznu svijest" na najviše mjesto kršćanskog života.

Pod snažnim uplivom masonerije modernistička doktrina se postupno, u dijelovima, ušuljala i s pomoću Drugog vatikanskog zagospodarila Katoličkom Crkvom.

Najvažniji protagonist tog sramnog pokreta bio je katolički teolog, herezijarh, Alfred Loisy (1857.-1940.), koji se posvetio jednom od omiljenih predmeta modernističke internacionale, egzegezi Svetog pisma.

Loisy je, između ostalog, zaključio da je, prema Gospodinu Isusu Kristu, kraljevstvo o kojem govori Evanđelje čisto eshatološki pojam, te da je Crkva bila nepredviđena posljedica neostvarenoga ,,pogrešnog" Isusova vjerovanja u skori kraj vremena.
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)