četvrtak, 28. kolovoza 2014.

Radosni mozaik ređenja: James Ngaruro, svećenik Bratstva
Na Svi Svete 2013., upisan je nezaboravan dan za afrički Distrikt Bratstva sv. Pija X., kao i za župu Svetog Križa u Nairobiju. Nakon razdoblja formacije na bogosloviji u Winoni, fr. James Ngaruro se vratio u Keniju, u pratnji rektora, nekoliko svećenika, desetak bogoslova i braće, nakon što je završio bogoslovni studij u Sjedinjenim Državama. Prethodno je pohađao školu u Goulburnu u Australiji.

Američki su gosti prvi put posjetili Afriku. Bio je to novi svijet za njih. Posjetili su prekrasni rezervat jezera Nakuru i upoznali lokalnu faunu. Iskoristili su vrijeme obilaska koristeći se prijevozom mjesnog autobusa u dugim kolonama kenijskog prometa, promatrajući mnoštvo prolaznika uz prašnjave ceste, kao i užurbanost domorodačkog stanovništva.

Uživali su dobrodošlicu i ljubaznost vjernika, kušajući afričku hranu i domaće likere. Glavna svrha njihova putovanja bila je priprema i posluživanje svečane ceremonije ređenja. Obroci i smještaj su pripravljeni za mnoštvo gostiju koji su pristizali iz svih krajeva Kenije, Tanzanije, Ugande, Zambije i Južne Afrike. Sigurnost mjesta su noć prije jamčili grupa vjernika, a na dan svečanosti policija je osigurala mjesto događanja.

Ujutro 1. studenoga, sve je bilo spremno za dugo očekivani dan. Naime, brat James Ngaruro je trebao postati prvi svećenik koji je podrijetlom iz mjesne katoličke zajednice, domaći sin, pa je radosna svečanost ovaj događaj nadasve činila još radosnijim. U međuvremenu je došao i monsinjor Bernard Fellay, koji je dan uoči ređenja stigao zrakoplovom iz Australije kako bi ceremonija počela na vrijeme.

Svečana Misa i ređenje potrajala je nekoliko sati. To je prvo svećeničko ređenje po tradicionalnom obredu u tom dijelu Afrike nakon dugog niza godina. Ali ne i posljednje: druga će uskoro uslijediti i pružiti ovom ogromnom kontinentu svećenike tako potrebne za širenje katoličke vjere i vladavinu Gospodina našega Isusa Krista.

Nakon svete Mise mladi je svećenik udijelio prve blagoslove. Za vrijeme ručka uz nazočnost 400 gostiju nekoliko je vjernika održalo pozdravni govor i zahvale, te su podsjetili monsinjora i ostale o početcima pastorala Bratstva sv. Pija X. u župnoj tradicionalnoj zajednici. Gosti su se opustili uz pjesme prijatelja, sestara, bogoslova, kao i mladih učenika iz obližnje škole Priorata. Svečani ručak je završio s nekoliko riječi i uz biskupski blagoslov monsinjora Fellaya.

Sljedećeg je dana o. Ngaruro slavio svoju prvu mladu Misu. Celebrirao je potom i dvije iduće svete Mise odjeven u crno liturgijsko ruho, a prikazao ih je za duše vjernih mrtvih, u prisutnosti svojih kolega i prijatelja iz Bogoslovije, te njegove obitelji i vjernika župe. Živo svjedočanstvo svetosti tradicionalnog svećenika Bratstva sv. Pija X. svakako je izazov koji rađa svećenički poziv i želju u dušama dječaka koji se žele predati Bogu postajući tradicionalnim svećenikom. Pater James Ngaruro je zacijelo posvjedočio svojim primjerom i zagrijao srca prisutnih dječaka koji žele slijediti primjer novog svećenika.1 komentar:

  1. "kušajući afričku hranu i domaće likere."..

    Robi, molim te napiši koji recept, htjela bih svakako probati.

    Agneza

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)