petak, 15. kolovoza 2014.

St. Mary's Academy & College


Crkva u sklopu školeSt. Mary's Academy & College se nalazi u Američkoj saveznoj državi Kansas. U kompleksu škole smješteno je 12 zgrada, na posjedu od 1,9 četvornih kilometara. Škola se nalazi 25 milja zapadno od gradića Topeka, odnosno 75 milja zapadno od grada Kansasa.

Bivša je isusovačka misija, koja je osnovana 1848., a pastorizirala je u svojim počecima Potawatomi Indijance. Početkom 20 stoljeća, kao i ranih tridesetih, na vrhuncu aktivnosti, oci isusovci su držali sjemenište i bogosloviju. Sve je zatvoreno 1967., kako bi se posvetili drugim obvezama, ,,u skladu s novim izazovima". 1968. godine kompleks je kupljen od Svećeničkog bratstva sv. Pija X., i do danas je u njihovom vlasništvu.

2008., Akademija je upisala 682 učenika. Na dvogodišnjem studiju za Učitelje upisano je 50 studenata. Škola i kampus posjeduju vlastitu radio postaju, što nije rijetkost u Sjedinjenim Državama. Među ostalim slobodnim aktivnostima čast škole predstavljaju i dva športska kluba.

U sklopu su tradicionalne katoličke župe koja ima 2450 vjernika. 2011. godine školu je pohađalo preko 700 učenika, u razredima K-12. Koledž je brojao 70 studenata.

Na stranicama njihove škole piše: "Krajnji cilj naših škola je da se formira dobre katolike i građane na takav način da cjelovita osoba može sudjelovati u vladavini Isusa Krista: u duhovnim, moralnim, intelektualnim i ostalim sferama djelovanja."

Zalažu se za put odanosti i predanja planu nadbiskupa Marcela Lefebvrea, u duhovnoj i svakoj drugoj formaciji; po klasičnom katoličkom principu, što je i razumljivo.

Hvala Monsinjore!!!Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)