subota, 13. rujna 2014.

Kardinal Müller poziva monsinjora Fellaya na susret u Rim
Nakon što je bio pozvan od strane Rima, monsinjor Bernard Fellay sastat će se s kardinalom Müllerom, Pročelnikom Kongregacije za Nauk Vjere, u drugoj polovici rujna 2014. Ovaj je susret bio predložen Generalnom poglavaru Bratstva sv. Pija X. kao neformalni razgovor kako bi preispitali odnose između FSSPX-a i [suvremenog] Rima, koji su prekinuti odlaskom kardinala Williama Levade, prethodnika kard. Müllera, još iz vremena odstupanja pape Benedikta XVI. sa Svete Stolice.

To će zapravo biti prvi susret kardinala Müllera i Biskupa Bernarda Fellaya. 3. rujna 2014. na web stranici Vatican insider, talijanski novinar Andrea Tornielli najavljuje ovaj sastanak i ističe da je novi Superior Francuskog distrikta, o. Christian Bouchacourt imao priliku kao Superior južnoameričkog Distrikta, susresti se s tadašnjim kardinalom Mariom Bergogliom, nadbiskupom Buenos Airesa. Od tog susreta imali su kontakt u isključivo administrativnim stvarima.

Monsinjor Fellay će posjetiti Rim, slijedeći primjer [časnog i velikog ,,Čovjeka Crkve"], Nadbiskupa Marcela Lefebvrea, koji je uvijek prihvaćao pozive Rima. Tema razgovora je nepoznata javnosti, no Biskup časnog Svećeničkog bratstva sv. Pija X. svakako neće zaboraviti izjavu Müllera o FSSPX-u koju je dao u intervjuu Corriere della Sera 22. prosinca 2013: "Kanonsko izopćenje biskupa Bratstva zbog njihovih nedopuštenih ređenja je ukinuto, ali nadalje ostaje de facto sakramentalno izopćenje na temelju raskola; ostali su svojom krivicom izvan zajedništva s Crkvom. Nakon toga ne zatvaramo vrata, i nikad nećemo, no pozivamo ih na pomirenje. Oni, također, moraju promijeniti stavove i prihvatiti uvjete Crkve i Prvosvećenika kao ,,konačni kriterij" za pripadnost Crkvi".

Bez dvojbe će poglavar Bratstva, monsinjor Fellay, izjavu sačinjenu u prisutnosti s druga dva biskupa, imati pred očima, a koja je izašla u javnost povodom 25. obljetnice Biskupskih ređenja: Ta je ljubav prema Crkvi vodila Nadbiskupa Lefebvrea i vodi njegove sinove. Ista je želja da se "prenosi katoličko svećeništvo u potpunoj doktrinarnoj čistoći i svoj misionarskoj ljubavi" (Nadbiskup Lefebvre, Duhovni put) koja nadahnjuje Bratstvo u službi Crkve kad je u pitanju postojanost i upornost od autoriteta Rima, kako bi se vratio blagu doktrinarne, moralne i liturgijske tradicije".

Drugi izvor

Komentar: Svećeničko bratstvo sv. Pija X. nikada nije bilo regularno kanonski i sakramentalno izopćeno, zato što se Nadbiskup Marcel Lefebvre poveo potrebom krajnje nužde koja stoji formulirana u Zakoniku kanonskog prava iz 1917., kao i u novom modernističkom Kanonskom zakoniku iz 1983., koliko se sjećam. Svi znamo da je spasenje duša vrhovni zakon Crkve, i samim time postoji činjenica da je a priori čistoća doktrine veoma važna, odnosno osnovni uvjet kojim se povodi Kanonski zakonik. Disciplina i poslušnost Papi je na drugome mjestu. Vrhovni i apsolutni autoritet Katoličke Crkve je naš Gospodin Isus Krist, a papa je Kristov namjesnik, to jest vrhovni Pastir koji upravlja vojujućom Crkvom provodeći volju samoga Gospodina, strogo se držeći Nauka starih dogmatskih Koncila.

Kardinal Müller i njemu slični, koji otvoreno zagovaraju hereze protiv vjere i morala, u kanonskom su i sakramentalnom izopćenju. Mislim da je njegova namjera zatvoriti usta Svećeničkom bratstvu sv. Pija X., kako bi s ostalima u sigurnosti mogao ucjeniti biskupe, obmanuti neodlučne katolike i kler, implemenirajući i provodeći odluke listopadske Sinode, jer se veoma užasava nadasve glasnih upozorenja i borbe za čistoću Nauka Crkve, čiju pravovjernost zastupa FSSPX na čelu sa časnim Biskupom Bernardom Fellayom.

Monsinjora Fellaya pokreće istinski duh Katoličke Crkve, u pokušaju obraćenja modernista od njihovih zabluda i hereza. Takav poriv, koji nadahnjuje Duh Sveti, vodio je biskupa sv. Atanazija Aleksandrijskog i sve svete pape, kardinale, biskupe i svećenike koji su sačuvali Crkvu od krivovjerja i neredâ. Modernistička mašinerija Mülleromanije je sposobna za lukavstvo i prijevaru svake vrste. No zaštitnik Bratstva je veliki borac protiv modernizma, papa sv. Pijo X.   :)


4 komentara:

 1. Fellay je bijednik i izdajica. Živio biskup Williamson!

  Mathias  OdgovoriIzbriši
 2. Osobno, donekle poštujem nastojanja monsinjora Williamsona. No, bio bi jači da je ostao uz ostale biskupe Bratstva.

  Mislim, Mathias, da ste sastavljeni od nestabilnih kemikalija. Mogli biste se ubrzo pretvoriti u sedevakantista.
  Osuđujete nastojanja mons. Fellaya u obraćenju zabludjelih modernista. Pa vašoj bi logici i Nadbiskup Lefebvre trebao biti ,,bijednik i izdajica". Imate dvostruke kriterije, tipične za nedosljedne katolike.

  Monsinjor Fellay se nije ni susreo s Müllerom, a Vi ga vrijeđate pogrdnim imenima. Uzmite krunicu i zavirite u svoju nutrinu. Možda uspijete pronaći ,,bijednika i izdajicu" koji je svojim grijesima toliko puta razapinjao Gospodina.

  OdgovoriIzbriši
 3. Ja sedevakantist? A što si ti?

  Mathias

  OdgovoriIzbriši
 4. Napisao sam da biste se mogli pretvoriti u sedevakantista.

  Ja sam lutajući reporter! :)

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)