petak, 19. rujna 2014.

Kardinal Raymond L. Burke se ne uklapa u Franjine reforme
Kako je to uobičajeno u Vatikanskoj Kuriji, dolazak novog Pape znak je skore promjene kardinalskog kadra na svim važnijim pozicijama pri Svetoj Stolici. No, zanimljiva je činjenica kako se neke čistke provode pred listopadsku sinodu. Ništa se ne prepušta slučajnosti. Papa Franjo je počeo temeljitije odstranjivati i posljednje kardinale koje je instalirao Benedikt XVI.

Ubrzo slijedi još jedna žrtva liberalnog čišćenja i veoma izglednog odstranjivanja sa mjesta prefekta Vrhovnog suda Apostolske signature. Konzervativni kardinal Raymond L. Burke, po očekivanoj logici, umjesto da ga unaprijede u hijerarhiji, bit će suptilno degradiran poput ostalih Razingerovih kardinala, kao što su: kard. Piacenza, nadbiskup Guido Pozzo i biskup Giuseppe Sciacco. Damaklov mač, također, opasno visi iznad glave opusovca, nadbiskupa Celsa M. Iruzubiete, tajnika Kongregacije za kler.

Ako se uzme u obzir činjenica da je kardinal Raymond Burke puno skloniji tradicionalnoj Misi i pretkoncilskom nauku, te iskustva žalbe Apostolskoj signaturi od franjevki Bezgrješne, zbog prethodnog dekreta prefekta Kongregacije za redovnike kojom im je dodijeljena vizitatorica s komesarskim ovlastima, rješenjem iste, kardinal je Burke priznao franjevkama kako imaju pravo, te ograničio ovlast vizitatorice ad inquirendum et referendum. 

Raymond Burke, stručnjak za crkveno pravo, jedini je kardinal koji je dao iskreniju ocjenu Franjine apostolske pobudnice Evangelii Gaudium, izjavom kako je ona više orijentacijske prirode nego što je dokument magistrerija.

Papa Franjo, sklon akutnom modernizmu, ne može oprostiti takve 'pogreške' kardinalu Burkeu, čekajući najpovoljniji trenutak kako bi iskazao, kao u ranijim slučajevima, nedostatak pravog vodstva i toliko javnosti potencirano osobno neomodernističko milosrđe i poniznost, uklanjajući Burkea s mjesta prefekta Apostolske signature, degradirajući ga na naslov kardinala zaštitnika Malteškog viteškog reda, daleko od kurijalne uprave, na poziciju u kojoj neće imati nikakav utjecaj na upravljanje Crkvom.

Danas progon na marginu, a sutra možda dolazak na Svetu Stolicu kardinala Raymonda L. Burkea.


Vjerujem da budući kandidati za Prefekta Apostolske signature, poput kardinala Dolana, imaju sjajne predispozicije koje traži papa Franjo.
Na fotografiji je pretjerano eksponirani kardinal Timothy Dolan, koji je 8. rujna 2002., u liturgijskom abususu novog obreda Mise, na otvorenome prostoru pred mnoštvom vjernika, na dan otvaranja NFL sezone (sportskog profesionalnog natjecanja), tjedan i pol kasnije nakon što je postao nadbiskup Milwaukeeja, na početku svoje propovijedi stavio sir-kapu koju je potom kratko držao na glavi.

Ako netko od Vas ubuduće bude imao prigodu posjetiti Apostolsku signaturu i potom primjetite nekog kardinala sa sir-kapom na glavi kako se razmeće dugim hodnicima Signature, odmah ćete shvatiti da ta osoba može biti, nitko drugi doli sirom i bradom, kardinal Timothy Dolan.

Njima pravovjernost i dostojanstvo crkvenog prelata nisu toliko važni. Bitne su sposobnosti komičara i zabavljača koje veoma cijene papolatristi, ultramontanisti i liberalne mase.Broj komentara: 5:

 1. Ne znam jeste li pitali Lexa za dopuštenje ocrnjivanja. Kardinala Dolana koji je bio njegov favorit tijekom posljednje konklave.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. U tradicionalnih katolika nije potrebno dopuštenje za borbu protiv modernista :) Kardinal Burke nije nikada sramotio svoj kardinalski položaj stavljajući, recimo hot-dog na glavu. Nije savršen jer je još pod utjecajem koncilskih smjernica. Bože moj, grešnici smo, nažalost! Svatko dobije svojih 5 minuta. Mislim da kardinal Raymond Burke nije rekao sve. Mlad je i naginje Tradiciji! :) Kikii, to je moja donekle objektivna procjena.

   Izbriši
 2. Velika slabost modernista je sklonost pretjeranoj eksponiranosti i samopromociji. Nametljivi su zbog nedostatka poniznosti, kao i posluhu Nauku Crkve. Dolan je imao strelovit uspon do kardinalskog naslova, kao i većina moderniziranih kardinala. Previše je evidentan u želji da se svidi moćnicima i duhu svijeta.

  Kardinal Raymond Burke je samozatajan i povučeniji prelat. Tradicionalna Misa iskorijenjuje slabosti i grijehe, zar ne!? :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ako Papa Franjo (Francesko) nastavo ovako unistiti ce crkvu, i dovesti je tamo kamo mnogi predvidjaju...
   Sve vise ostavljam prostora dilemi da je Papa Franjo ipak Petar Romanum,,,,,,,lojalan sam vjernik,,,, ali ovo nema smisla,,,ide se u pravcu ukidanja slavne zrtve isusove na oltaru,,,,izbacio je mnoge "konzervativne" Kardinale,,,privezao se uz Kaspere (neosporavam ga kao vrsnog Teologa i inteligentnog covjeka)ali tamo gdje se pojavi Kasper.....ne mirise na dobro,,, ima tu jos dosta njemackih Biskupa-Kardinala,,,,onih koji podrzavaju one zene koje se odluce na Abortus,, Kasper jedan od njih,,,(navodno se priklonio velikoj grupu njemackih biskupa 1999 g. Ah.....steta velika steta sta se je Benedikt XVI povukao,,,,inace nebi bilo nikad Franceska......a jadan morao se povuci,,,smjestili mu sve Talijanski Kardinali na celu sa Bertoneom.......Francesko ne uljeva Povjerenje....

   Izbriši
 3. Milosrđe pape Franje nema veze s milosrđem Svevišnjeg tvorca neba i zemlje, i u tom je hereza čega su svjesni i prvopričesnici. Ne može se dekalog stavit na usvajanje Rimskoj kuriji.

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)