ponedjeljak, 8. rujna 2014.

O svetoj liturgiji


Papa Pio XII.

Nema razlike između povijesnoga i euharistijskoga Krista 
134. I ne smije se reći da se ovim euharistijskim štovanjem takozvani >povijesni Krist<, koji je nekoć živio na zemlji, pogrešno zamjenjuje s Kristom prisutnim u uzvišenome oltarskom Sakramentu, kao i s onim koji slavimo vlada u nebu i dijeli vrhunaravne darove; nego naprotiv, treba ustvrditi da tim načinom vjernici svjedoče i svečano ispovijedaju vjeru Crkve kojom se vjeruje da je jedan te isti Božja Riječ i Sin Marije Djevice koji je podnio muku na križu i koji se prisutan skriva u Euharistiji te koji na nebu kraljuje.

Tako kaže sv. Ivan Zlatousti: "Kada ga (tijelo Kristovo) vidiš pred sobom, reci samome sebi: Po ovome tijelu nisam više prah i pepeo, nisam više rob nego slobodan; zato se nadam da ću dobiti nebo i dobra ondje pohranjena, besmrtni život, baštinu anđelâ, zajedništvo s Kristom; ovo tijelo čavlima probijeno, bičevima izmrcvareno, smrt nije uništila... ovo je ono tijelo koje je bilo iskrvarilo, kopljem probodeno, iz kojega su provrela dva izvora svijetu spasonosna: jedan krvi, drugi vode... Ovo nam je tijelo dao da ga čuvamo i blagujemo, a to sve iz neizmjerne ljubavi" (uz 1 Kor 24, 4).

Zablude od kojih treba čuvati vjernike 

176. Ne prestanite, dakle, časna braćo, u vašoj pastirskoj revnosti preporučivati i unaprjeđivati te pobožne vježbe, koje bez ikakve sumnje moraju među vama povjerenim vjernicima uroditi spasonosnim plodom.

Nadasve, ne dopustite - kako to neki hoće, ili zavedeni nekakvom obnovom liturgije, ili nepromišljeno govoreći da su samo liturgijski obredi uspješni i dostojni - da u doba kada nema javnoga bogoslužja crkva bude zatvorena, kako to već biva u nekim krajevima; da se zanemaruju pokloni uzvišenome Sakramentu i pobožni pohodi euharistijskome svetohraništu; da se odvraća od ispovijedi koja se vrši samo iz pobožnosti; i da se štovanje Djevice Bogorodice, koje je prema uvjerenju svetih ljudi znak >predodređenja<, osobito u mladenačkoj dobi, toliko zapostavlja da malo-pomalo omlitavi i malakše.

Takvi su postupci otrovno voće, veoma štetno kršćanskoj pobožnosti, koje je rodilo na bolesnome granju inače zdrava stabla; treba ih stoga odsjeći, da životni sok stabla uzmogne hraniti samo slatke i izvrsne plodove.

Iz enciklike Mediator Dei, časnoga sluge Božjeg, pape Pija XII. (20.XI.1947.)


Nekoliko desetljeća kasnije...Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)