utorak, 30. rujna 2014.

Pater Franz Schmidberger: Tko ima oči, neka vidi!
Dvije različite inicijative pape Franje daju povod za ozbiljno razmišljanje: kada je čovječanstvo u kolovozu i početkom rujna prošle godine bilo na rubu svjetskog rata - Rusija je podržavala u Siriji predsjednika Assata, Zapad fanatične muslimanske pobunjenike - Sveti je Otac pozvao kršćanski svijet na molitvu i dan posta. Na Trgu sv. Petra održano je četverosatno molitveno bdijenje pred izloženim Presvetim s tradicionalnim liturgijskim pjesmama i molitvama. Nekoliko dana kasnije, kao nekim čudom, pogibelj je otklonjena. Bog uslišava svoje ako oni, priznajući njegovo veličanstvo i vrhovništvo nad cijelim svijetom, vape za pomoć.

Ove je godine bila jedna druga inicijativa: u povodu svojeg posjeta Izraelu Papa je pozvao izraelskog predsjednika Peresa, dakle Židova, i palestinskog predsjednika Abbasa, muslimana, u Vatikan na molitvu za mir na Bliskom istoku. Predstavnici su triju religija izrekli molitve pri čemu je muslimanski imam izišao iz predviđenih okvira i citirao iz jedne kuranske sure u kojoj se proklinju nevjernici - po islamskom shvaćanju to su poglavito kršćani i židovi; ali to je ipak samo usputna okolnost.

Neposredno nakon ovog događaja izbio je građanski rat u Iraku, a sada još i ubilački sukob između Izraela i Palestinaca, dakle upravo u onoj regiji i među onim narodima čiji su predstavnici molili s Papom za mir. Očito Bog ne samo da nije uslišao molitvu za mir; štoviše, miješanje takozvanih triju abrahamskih religija - kršćanstva, židovstva i islama - izaziva njegov gnjev.

Izvedimo zaključke: kada Papa djeluje u duhu Crkve kao pravi Petrov nasljednik, onda Bog očituje svoje spasenje u životu narodâ. Ako Papa, naprotiv, djeluje prema liberalnim prosvjetiteljskim idejama i Lessingovoj paraboli o trima prstenima, onda Bog ne samo da ne izvodi svoju Crkvu iz krize, nego strogo kažnjava narode ratom, pobunama, terorom, nemirima i katastrofama.

Kako je stoga samo odmjereno, realistično i mudro držanje Svećeničkog bratstva sv. Pija X. i njegova Generalnog poglavara, biskupa Fellaya, u današnjoj krizi: mi priznajemo Papu i molimo se za njega više nego ikada; njegovo liberalno i relativističko usmjerenje ne možemo i ne smijemo slijediti. Nismo ni šizmatici, niti dijelimo uvjerenja onih koji svrgavaju Papu, a nismo ni liberalni, nego smo katolici, rimokatolici. Tko ima oči da vidi, neka vidi (usp. Mt 13, 13).

                                                                                                       Zaitzkofen, 20. srpnja 2014.
                                                                                                       Pater Franz Schmidberger, Rektor

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)