nedjelja, 14. rujna 2014.

Stara Misa, zvona i molitve


Svetom Tradicijom protiv tragikomičnog neomodernizma

Danas je dan Gospodnji kad se cijela kršćanska općina sastaje u najbližoj crkvi na Svetu Misnu Žrtvu. Danas je dan u kojemu modernisti u ružnim crkvenim građevinama, u stravičnim obredima, ponajviše na Zapadu, liturgijskim abususima strašno ponižavaju i vrijeđaju Gospodina. U mnogim takvim obredima uopće više nema Transupstancijacije (Pretvorbe). No to ne umanjuje grijehe modernista. Pomolimo se za njihovo obraćenje!

Na drugoj strani, u tradicionalnim Misama, okupljaju se tradicionalni katolici kako bi nazočili istinskoj Žrtvi svih vremena. Njihove molitve Gospodin tako rado prima kao što je to uvijek činio. Kao u priči koja slijedi!

Svećenik je došao među prvima. Zvonar, prosjed i dostojanstvena držanja, časni starac, pozdravio je dobrog župnika suhonjava lica, bivšega misionara, riječima: >Hvaljen Isus i Marija, oče Josipe!< Svećenik ga blago pogleda i odvrati: >Navijeke, gospon Šimune!<

Nakon kratkog razgovora pohitiše svatko na svoju stranu, pripremajući sve potrebno za početak Mise. Otac Josip je već u iznošenoj reverendi klečao na hladnoj kamenoj skali ispod žrtvenika, očiju uprtih u uljanu oltarnu sliku na kojoj je Blažena Djevica, dostojanstvena i u plavetnilu nebeske slave, okružena korovima anđela, nježnog i majčinskog pogleda, koji je boležljiva misionara duboko pogađao u dušu te joj je podglas vapio: >Totus tuus, o Maria! Ora pro nobis...<

Visoki zvonar Šimun odgega u sakristiju, otvori vrata ormara, vadeći misnicu, albu, štolu, manipul... Sve je postavio na stol i uredno posložio, kako bi mogao na brzinu odjenuti svećenika u prekrasno liturgijsko ruho. Uzeo je potom žigice i izašao do podnožja oltara, dostojanstveno poklekao pred Gospodinom, podigao se i izvukao žigicu te kresnuo plamičak, pružajući visoko svoju dugu i tešku ruku ponad masivnih mjedenih svjećnjaka. Plameni jezičci su titrali na hladnom jutarnjem zraku koji je ulazio kroz vrata crkve.

U klupama su već sjedile i klečale žene s krunicama u rukama potiho šapćući Marijinu molitvu. Pristizale su i druge. Muškarci su ulazili u crkvu te sjedali u klupe. Neki su već čitali stare molitvenike i molili iz njh. Jedan je hodao tražeći pogodno mjesto gdje bi klekao ispod kipa sv. Ante, ispred kojeg su klečala djeca i djevojke odjevene u lijepu narodnu nošnju. Zastao je podalje uznemiren mislima o svome sinu koji se borio na dalekoj bojišnici, a posljednje pismo koje je dobio pred zimu požutjelo je od njegovih vrijednih i grubih seljačkih prstiju. Napokon se primirio i molio u svome srcu ispred kipa velikog franjevačkog sveca: >O, sveti Anto, vrati mi sina! Želio je postati svećenik. Molim te sačuvaj ga od pogibije da se sretan i zdrav može povratiti doma. Vrati sve naše mladiće... <

Župnik Josip je ispovijedao seljane. Ispred ispovijedaonice je još čekao starac zamišljeno gužvajući šešir, predan svojim skrovitim mislima koje je želio povjeriti starome misionaru. Crkva je bila okićena cvijećem. Sve je spremno za liturgiju i latinske molitve uz pučke napjeve. Sve je spremno za dolazak Gospodnji i Njegovu Žrtvu pomirenja. Dolazi Gospodin! To je ono što svi prisutni u ovoj staroj crkvi željno očekuju.

U prostranoj i plodnoj ravnici odjekuju zvona Crkve prekidajući molitve. Otac Josip je u liturgijskom ruhu, zguren nad misalom izgovara kanon. Šutnja... Dostojanstvo i svečanost stare Mise. Nebeska liturgija u kojoj se osobno Sin Božji žrtvuje i prinosi svome Nebeskom Ocu za ove seljake i staroga boležljivog misionara.

Oprostite, ponijelo me! Malo sam se prepustio pravovjernijoj povijesnici :)

Ove slike su postale rijetkost. Blago onima koji još imaju priliku doživjeti milost stare liturgije. Na žalost, sve ih je manje. Neke su nove liturgije u modi.Broj komentara: 6:

 1. Lijep tekst.
  Moderna Misa se urušava sama od sebe. Neće ona dugo. Na zapadu su crkve prazne, ništa čudno.
  Svako dobro i Božji blagoslov.

  OdgovoriIzbriši
 2. Bogu hvala!

  Evolucionizam skriven u novom obredu je ubojica istog. Svi su protestanski obredi stradali od istog virusa.
  Ovo na Zapadu je početak kraja. U našim krajevima proces samouništenja će ići ubrzanijom dinamikom. Virus u liturgiji također se zove ,,duh Koncila" pod krinkom ,,potreba liturgijskog pastorala".

  Zahvaljujem, prijatelju, također! :) BVB+

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Protestantski obredi i Novus Ordo su koncipirani po antropocentrizmu. Logika je takva da moraju per se evoluirati. Njihov najjači adut je zapravo njihov ubojica.

   Na kojeg li to duha podsjeća?!

   Tko najviše prezire svoje sluge, to je onaj s najduljim rogovima!

   Izbriši
 3. Na drugoj strani, u tradicionalnim Misama, okupljaju se tradicionalni katolici kako bi nazočili istinskoj Žrtvi svih vremena. Njihove molitve Gospodin tako rado prima kao što je to uvijek činio.

  Rekli bi Crnogorci: Nas i Rusa 300 miliona.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Nije presudna kvantiteta nego kvaliteta.

   Nekoć su žitna polja rađala pšenicom, a danas je kukolj zamijenio zdravo žito. Na marginama polja obraslih kukoljem može se pronaći i ponešto zdravog pšeničnog zrna, tek toliko da se održi istinitost Gospodinovih riječi apostolskom prvaku: ,,Ti si Petar Stijena i na tebi ću sazdati Crkvu koju ni vrata pakla neće srušiti." Kukolj će se sažgati u vatri neugasivoj!

   Izbriši
 4. Svećenik ga blago pogleda i odvrati: >Navijeke, gospon Šimune!<...Ovo je citat iz vaše savršene priče.....e pa nije savršena........Zar službenik Božiji pozdravlja nekoga sa gospon,,,,, Gospodin je jedino Bog Otac Stvoritelj i nitko više,,,,

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)