ponedjeljak, 15. rujna 2014.

Uzvišenje svetog Križa
Blagdan Uzvišenja svetog Križa (14. rujna)


Slavimo blagdan križa, po kojemu su otjerane tmine a bi vraćeno svjetlo. Blagdan križa slavimo, i s Raspetim bivamo uzdignuti u uzvišeno, da bismo - ostavivši dolje zemlju s grijehom - stekli ono višnje. Takvo je i toliko posjedovanje križa. Tko njega posjeduje ima blago. S pravom nazvah blagom ono što je u stvari i po imenu najljepše od svih dobara. U njemu, i po njemu i u nj postavljeno je svekoliko naše spasenje i vraćeno u prvotno stanje.

Da nije bilo križa, Krist ne bi bio razapet. Da nije bilo križa, život ne bi bio čavlima prikovan o drvo. A da on ne bje čavlima prikovan, ne bi bili iz boka potekli izvori besmrtnosti - krv i voda, izvori što svijet oslobađaju od grijeha; ne bi bila uništena zadužnica grijeha, ne bismo bili vraćeni u slobodu i ne bismo uživali stablo života, niti bi se otvorio raj. Da križa ne bje, smrt ne bi bila oborena, niti bi pakao ostao bez plijena.

Velika je dakle i dragocjena stvar križ. Velika, rekoh, jer su po njemu ostvarena mnoga dobra. Ona su utoliko brojnija što Kristovim čudesima i patnjama valja pridati moćnija svojstva. A dragocjena je stvar, jer je Križ Božja patnja i pobjednički znak: patnja poradi svojevoljnog smrtnog stradanja na njemu, a pobjednički znak jer je na križu smrtno ranjen đavao i s njime nadvladana smrt. Vrata su pakla satrvena: križ je postao opće spasenje čitavoga svijeta.

Križ nazivamo Kristovom slavom i Kristovim uzvišenjem. On je žuđena čaša i dovršenje patnji što ih je Krist pretrpio za nas. Sam Krist kaže da je križ njegova slava: >Sad je proslavljen Sin Čovječji, i Bog je proslavljen u njemu i još će ga proslaviti<. I opet: >Proslavi me, Oče, slavom koju imadoh kod tebe prije nego postade svijet<. Ili: >Oče, proslavi svoje ime.< Dođe dakle glas s neba: >I proslavio sam, i opet ću proslaviti.< A rečeno je to o slavi što ju je tada stekao na križu.

Sam Krist svjedoči također da je križ i njegovo uzvišenje, jer veli: >Kad budem uzdignut, sve ću privući k sebi<. Očito je dakle da je križ i slava i uzvišenje Kristovo.


                                                                                              Iz govora sv. Andrije Kretskoga, biskupa 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)