srijeda, 22. listopada 2014.

Kardinal Piacenza: "Ako Crkva ne njeguje Nauk, neće napredovati''
(Rim) Kardinal Veliki penitencijar Katoličke Crkve, Mauro kardinal Piacenza opominje Crkvu: ,,Ako Crkva ne njeguje Nauk, neće napredovati".

U jednom razgovoru s Radio Vatikanom kurijalni kardinal kojega je još kardinal Giuseppe Siri zaredio za svećenika rekao je o Biskupskoj sinodi: ,,Crkva mora stalno posebice paziti na dva područja. S jedne strane mora čuvati i jačati ljude u vjeri koji su već u stanju milosti, dakle unutra, a s druge strane mora uvijek ići k onima vani. Ako se ne bi ojačavala iznutra, ne bi mogla ići van."

I dalje: ,,Često se vidi ova dihotomija u medijima, katkad nažalost i kod crkvenih predstavnika: kao da je pitanje sadržaja, doktrinarni vidik nešto namršteno u usporedbi s nasmiješenom slikom ,,valja se otvoriti...'"

,,Kada ne bismo imali zdrave ljude, kad liječnici ne bi bili zdravi, ne bi mogli liječiti bolesne. Stoga valja uvijek imati na umu da se jedno ne može činiti ako se drugo izgubi", tako Veliki penitencijar.

,,Prioritet", uvijek valja posvijestiti, ,,nalazi se u nepromijenjenom čuvanju poklada vjere (depositum fidei) kroz stoljeća i tisućljeća" tako kardinal Piacenza. S ove pozicije "polazi uvijek svima ususret Nauk koji nije apstraktna istina, nego jedna osoba, Isus Krist".

Kardinal iz Genove bio je prvim pročelnikom jedne kongregacije Rimske kurije kojega papa Franjo nije potvrdio u službi 21. rujna 2013. Kardinal je premješten na časno mjesto Velikog Penitencijara. Od 2011. kardinal je Piacenza predsjednikom zaklade papinskog prava Pomoć Crkvi u nevolji.Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)