petak, 3. listopada 2014.

Pastirski štap pape Franje bez kršćanskih simbola
Izvorno je ova insignija pripadala vojnim i građanskim dužnosnicima, ali je davana biskupima poslije vremena cara Konstantina Velikog. Pojavljuje se za vrijeme pape sv. Celestina I. (422. - 432.). Drugi spomen nalazimo u 7. stoljeću u Toledu (Španjolska), prilikom posvete opata. Ranije se naznake iščitavaju iz imitacije zlatnog štapa (virga aurea) u ceremoniji bizantskog dvora koji su Vizigoti donijeli u Španjolsku i prenijeli u Galiju.

Raširena mu je upotreba u 9. stoljeću kako svjedoči pismo Karla Ćelavog, u kojem spominje da je nadbiskup Ettona podijelio zaređenim biskupima sufraganima prsten i štap. Pastirski štap je izvorno imao na vrhu kuglu, križ, ili poprečni krak kojim bi činio znak tau. Tijekom 13. stoljeća dobiva današnji izgled sa spiralnim završetkom na kojem bi bio vazmeni Jaganjac ili sv. Mihael u borbi sa zmajem.

Štap koji je nosio papa Franjo u liturgiji kod isusovaca, neodoljivo podsjeća na zmijski rep maskiran malom grančicom masline. Ovakvim štapom udara po tradicionalnim katolicima želeći ih natjerati da postanu poslušne ovčice u školi novog milosrđa, slijedeći njegov primjer potpune prilagodbe naše katoličke vjere izopačenom duhu svijeta.

Istinski katolici prepoznaju pravovjernu ruku biskupa koji u ruci drži vjerodostojan pastirski štap. Staro pravilo Katoličke Crkve s velikom jasnoćom govori poznatu izreku: Lex credendi, Lex orandi, Lex vivendi! Kroz prizmu ove izreke promotrite fotografije.


3 komentara:

  1. >>>Istinski katolici prepoznaju pravovjernu ruku biskupa koji u ruci drži vjerodostojan pastirski štap. Staro pravilo Katoličke Crkve s velikom jasnoćom govori poznatu izreku: Lex credendi, Lex orandi, Lex vivendi! Kroz prizmu ove izreke promotrite fotografije.<<<

    "Istinski katolici prepoznaju pravovjernu ruku biskupa..." - Da li ovo znaci da ako se ne moze prepoznati pravovjerna ruka "biskupa rimskog" Bergoglio (A ISTINA JE DA I NE MOZE) onda mozemo mirne duse reci da on nije pravovjerni Papa???

    Z.K.

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)