subota, 11. listopada 2014.

Što se događa na Sinodi?O Sinodi se dosta govorilo proteklih dana. No, svaki dan pristiže nešto novo: ovaj put ohrabrujuće. Donosim dva izvješća. Prvo je preuzeto s inače uvijek optimističnog tradicionalnog bloga Cordialiter, drugo je iz talijanskih novina La Stampa.
Cordialiter, 9. listopada 2014.

Pobjeđuje li na Sinodi tradicionalni Nauk? 

Prema prvim vijestima koje su procurile sa Sinode biskupa čini se da većina sinodskih otaca brani tradicionalni Nauk o obitelji. Čini se da su afrički biskupi najviše ujedinjeni u herojskoj obrani vječnog Božjeg zakona.

Dakle, unatoč tome što u sredstvima javnog priopćavanja progresistička propaganda na sva zvona razglašava ,,otvaranja" na svim bojišnicama (čak i oko homoseksualnih zajednica), u stvarnosti su stvari pošle loše za one koji su željeli ,,doktrinarnu revoluciju" unutar Crkve. Nastavimo moliti kako modernističke teze ne bi probile prvu crtu obrane katoličkog Nauka o obitelji.


Sinoda: kardinal Müller protiv cenzure 

piše Marco Tossati, La Stampa 

Pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Gerhard Müller založio se protiv cenzure koja je nametnuta na intervencije sudionika Sinode. Kako prenosi AP, njemački je kardinal rekao jednoj od katoličkih televizija koje su nazočne na nekim trenutcima radova da ,,Svi kršćani imaju pravo da ih se informira o intervencijama svojih biskupa."

Trenutačno pak informacije o Sinodi prenosi Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, otac Federico Lombardi kojemu pomaže jedan svećenik s engleskog govornog područja, a jedan sa španjolskoga. U briefingu se nudi opći pregled dana, navodeći teme, ali ne i intervencije citirajući ih, niti se navodi tko je autor intervencije.

A to je šteta jer zacijelo ima intervencija koje zavrjeđuju da nas se s njima detaljnije upozna. Tako je primjerice jedan biskup oštro kritizirao prijedlog kardinala Kaspera da se daje Euharistija rastavljenima ponovno civilno vjenčanima, tvrdeći da je posrijedi ,,Lijek gori od bolesti."

Dok je jedan drugi primijetio da pastoral za rastavljene mora podsjećati da su posrijedi već oženjeni i da su postojali pape i prije 2014. godine i ne može se reći da nisu bili milosrdni. Jedan je drugi primijetio da osim što uvijek govorimo o milosrđu moramo više evangelizirati; to se često odnosi na formaciju, ali se toga ne pridržava od straha da nas se ne razumije. No što je kardinal Kasper ponovio da je on poduzeo inicijativu, ali da je prije pitao Papu...1 komentar:

  1. Možda će se jednog dana govoriti kako je reakcija na modernističko zlosilje počela upravo na Sinodi na kojoj se pokušalo minirati katolički Nauk?!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)