utorak, 14. listopada 2014.

Subsistit in preneseno na sakramente: Schönbornovi labavi uvjeti za rastavljene ponovno civilno vjenčane
U intervjuu za Vatican Insider Bečki nadbiskup kardinal Schönborn najprije pravi načelni prijedlog velikog dometa za ,,sve sakramente".

Kontroverzno subsistit in kojim je Drugi vatikanski sabor omekšao uvjerenje da postoji samo jedna Crkva Kristova, a to je Katolička Crkva izvan koje nema spasenja, trebalo bi se prenijeti i na sakramente ,,osobito na sakrament ženidbe". U tome se nevjerojatno dobro slažu nadbiskupi Münchena i Beča, Marx i Schönborn.

Formula koja se ne tiče samo rastavljenih ponovno civilno vjenčanih, nego dobrano prelazi te okvire. Tako je rekao Marx prošli ponedjeljak na konferenciji za tisak Radio Vatikana.

U jednoj homoseksualnoj vezi nije ,,sve loše samo jer je homoseksualna." Schönborna je već u proljeće 2012. ,,dojmila" veza jednog homoseksualnog člana župnog vijeća i njegova homo-partnera, dobio je pljesak javnog mnijenja i odrekao se primjene crkvenog prava. Nadležnog je župnika ostavio na cjedilu.

O konkretnom pitanju Pričesti za rastavljene ponovno civilno vjenčane uslijedila je bujica riječi. Kardinal pri tome nigdje nije izrijekom rekao da rastavljeni ponovno oženjeni trebaju biti pripušteni sv. Pričesti. Još manje pak proturječi ovome zahtjevu. Štoviše, spominje preduvjete koji bi trebali opravdati smekšavanje sakramenta ženidbe. Uvjeti koji u stvarnosti uopće nisu uvjeti zbog čega kardinal Schönborn govori samo o ,,pažnjama". Time bečki nadbiskup pretpostavlja, premda to ne izriče, da je pripuštanje rastavljenih ponovno civilno vjenčanih sv. Pričesti željeni cilj za kojim se teži.

Labavi ,,uvjeti" su ,,put pokore" koji valja svladati. Primjerice, pitanje rastavljenima ponovno civilno vjenčanima je li postojao pokušaj pomirbe između bračnih drugova. Ako pomirba ,,nije moguća", onda je važno, kaže Schönborn, da barem nadvladaju ,,bijes u srcu" zbog onoga što su proživjeli u braku.

Schönborn žonglira onim što izriče i što ne izriče, ali što se iz njegovih riječi može razumjeti.

Bože nas sačuvaj ovakvih pastira! Rajnska alijansa opet je u ofenzivi.


Herr Christoph Shönborn u svojoj kolekciji ima i židovski svjećnjak


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)