petak, 10. listopada 2014.

Templarska povijest: Mitovi, legende, hereze i ponešto činjenica


fotografija iz sekvence filma Kraljevstvo nebesko

"U njemu je puno smjelosti, a vjerojatno je sačuvao i tračak stidljivosti. Obdaren je oštrinom i blagošću, muževan je i majčinski. Njegova je inteligencija pohlepna, spremna da svuda ugrabi klice kulture koje onda osobno usavršuje. Posjeduje tankoćutnost u opsluživanju, živahnu maštovitost, osobitu osjećajnost, ganutljivost, goruće srce, velikodušno u ljubavi, povodljivo u raspravi...", opisao je Ivan iz Salzburga karakterne osobine i nemiran duh velikog obnovitelja monaškog cistercitskog reda, sv. Bernarda od Clairvauxa.

Bernardov veliki značaj bila je i križarska vojna oko koje se na Papin poticaj bio veoma zauzeo. Križarske su vojne naziv kojim se označava niz ratnih pohoda kršćanskih vladara zapadne i srednje Europe za oslobođenje Svete zemlje, osobito Kristova groba od islamskih dinastija koje će u 15. stoljeću sa Seldžucima zauzeti Konstantinopolis (Carigrad) i srušiti nekad moćni Bizant. Strašna cijena crkvenog raskola iz 1054. i Božja kazna za istočne šizmatike.

Poticaj križarskim ratovima dao je papa Urban II. 1095. godine na saborima u Piacenzi i Clermontu. Islam je u to vrijeme u Svetoj zemlji opasno ugrožavao sigurnost kršćanskih hodočasnika iz Europe. Dokaz je povijesna činjenica na prethodnom primjeru islamskog osvajanja većeg dijela Iberijskog poluotoka.

Morate upamtiti jednu glavnu činjenicu. Velike smo žrtve povijesnog revizionizma od istog miljea protiv kojega se borio slavni papa sv. Pio X. Prosvijetiteljstvo je udarilo neugodne temelje antikatoličkog revizionizma s pomoću laži, mitova, legendi i sveprisutna iracionalog subjektivizma u svojoj historiografiji. Modernisti su samo preuzeli od neprijatelja Crkve gotove 'fakte' i iskoristili ih da bi nama katolicima nametnuli kompleks nepostojeće krivnje i optužili Rimsku Crkvu za tobožnju srednjovjekovnu rigidnost te navodno zaostalu isključivost. Intencija im je bila razbiti snažnu homogenost Katoličke Crkve i izložiti je opasnoj protestantskoj sekularizaciji, što se je i dogodilo na pastoralnom Koncilu 1965. godine.

Križarski ratovi su trajali od 1096. do 1271. kada je organiziran deveti križarski pohod. Povodom propovijedanja križarske vojne ili obrane Kristova groba i sigurnosti za kršćanske hodočasnike od autentične prirode podivljalog islama, sv. Bernard od Clairvauxa je za templare sastavio djela Liber de milites templi i De laude novae militiae.

Ljudska narav je uvijek ista: od pada praroditelja do današnjeg vremena. Ako želite ispravno posložiti stvari na svoje mjesto, uzmite današnje događaje stravičnog masakra, pljački i progona katolika u Siriji i ostatku svijeta, od istog islama koji je progonio kršćane u Svetoj zemlji prije dolaska templara, kao i kroz cijelu povijest. Povijest se ponavlja. Ako su mene progonili i vas će progoniti, rekao je naš Gospodin.


filmska fotografija: Kraljevstvo nebesko

pogubljenje posljednjeg templarskog meštra

Gregorijanski koral koji su templari prepustili utjecaju duhovnih napjeva kršćanskog IstokaDokumentarni film o povijesti templarskog reda
Dokumentarac svakako vrijedi pogledati. Prisjetite se povijesnoga antikatoličkog subjektivizma i prosvijetiteljske historiografije; kako ona gleda na templare tako percipira i Katoličku vjeru. Shvatit ćete suvremenu bezbožnu percepciju koja ima za cilj liberalizaciju mladih ljudi kako bi im usadili indiferentizam prema pravoj istini: kako povijesnoj tako i Božjoj; onoj koju baštini sveta Katolička Crkva.Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)