subota, 8. studenoga 2014.

Bliži li se s ,,Rescriptumom" izgnanstvo kardinala Burkea?
(Rim) Kardinal je Raymond Burke od Biskupske sinode preuzeo ulogu vidljivog antipoda vladajućem Papi. Onu ulogu koju je dugo godina do svoje smrti 2012. godine pod posve drugim predznakom imao Milanski nadbiskup Carlo Maria kardinal Martini iz isusovačkog reda prema papama Ivanu Pavlu II. i Benediktu XVI. Burke je Generalnom tajništvu Sinode predbacio ,,manipulaciju", a papi Franji da je učinio ,,veliku štetu" i nazvao je kontroverzno privremeno izvješće Sinode ,,izdajom". Vatikanist Sandro Magister predviđa da se bliži čas kada će ga papa Franjo ukloniti iz Rimske kurije i upućuje na Rescriptum koji je objavljen prije tri dana.

Nekoliko dana nakon zaključenja Biskupske sinode kardinal je Burke celebrirao pontifikalnu Misu u Bazilici sv. Petra prigodom Trećeg međunarodnog hodočašća Tradicije. Među nazočnim katolicima moglo se zamijetiti raspoloženje koje je prevladavalo, a koje je jedan američki hodočasnik izrekao riječima ,,Burke for Pope". Nitko to u javnosti ne bi izrekao, jer to u Crkvi ne priliči i jer osobne želje valja zatomiti, no ipak se želja u osobnom razgovoru mogla svugdje čuti.

Drukčije nije bilo ni u Beču gdje je kardinal 4. studenog na patrocinij svetog Karla Boromejskoga u slavnoj crkvi sv. Karla celebrirao pontifikalnu Misu. Crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta mladim obiteljima. U svojoj je propovijedi spomenuo svetog Zaštitnika crkve koji je Tridentski sabor proveo u djelo kao primjer za odgovorne osobe u Crkvi, ali i za vjernike danas.

Obnova Crkve počinje borbom protiv zabluda 

Sveti je Karlo Boromejski obnovio Crkvu nakon ,,napada reformacije", najprije u Rimu, a onda u ono vrijeme opustošenoj Milanskoj nadbiskupiji.

Pastir velike osobne pobožnosti i ljubavi prema bližnjemu koju je iskazivao prema potrebitima zbog čega je također osobno njegovao oboljele od kuge, preminuo je već u 46. godini. Kardinal se u početku pitao, rekao je kardinal Burke, gdje valja početi s obnovom Crkve i došao je do zaključka da to mora biti borba protiv zabluda. Samo čuvanje i prenošenje nauka Isusa Krista može donijeti zbiljske plodove. Isto je tako spoznao da je jedini put k spasenju duše Križni put. U ovome je smislu Kardinal napravio poveznicu sa sadašnjim trenutkom kada ,,u svijetu i u Crkvi" vlada velika pomutnja".

U Beču je kardinalu opat samostana augustinskih kanonika Klosterneuburg otkazao celebraciju zavjetne Mise na čast apostola Petra i Pavla po starom obredu u jednoj bečkoj gradskoj župnoj crkvi na koju ga je pozvala župna zajednica koja je inkorporirana samostanu. Afront bez presedana koji Kardinala nije omeo da u crkvi sv. Karla neizravno Crkvi u Austriji i biskupima uputi preporuke.

U međuvremenu se čini da se približava akcija kažnjavanja koju vodi papa Franjo, koji bi po svemu sudeći mogao imati osobnu averziju prema Kardinalu koji je povezan s Tradicijom. Kardinal je Burke bio taj koji je nakon čitanja Evangelii gaudium, jedinog dokumenta pape Franje koji do sada može imati formalno doktrinarni zahtjev i od njega potječe, izjavio da dokument može biti sve moguće, ali zacijelo ne izraz papinskog učiteljstva. Kritika koju, kako se čini, Papa iz Argentine koji ne zaboravlja uvrede nije voljan oprostiti.

Uklanjanje na mjesto Kardinala patrona Malteškog reda? 

Već uoči Biskupske sinode u Vatikanu su se širile glasine da će Papa kardinalu Burkeu oduzeti upravljanje Apostolskom Signaturom i da će ga odgurnuti na nominalno prestižno mjesto izvan Rimske kurije. Nakon uklanjanja iz više kongregacija čijim je članom Burke bio, to bi značilo isključenje iz svakog izravnog utjecaja na crkvenu upravu.

Ukoliko su glasine prije Sinode bile zamišljene kao zastrašivanje, pokušaj je posve propao. Kardinal se Burke nije dao zastrašiti, nego je postao predvodnikom branitelja sakramenta svete ženidbe i crkvenog moralnog nauka.

Dokumentom Rescriptum ex audientia Sanctissimi kardinala Državnog tajnika Parolina koji je objavljen 5. studenog, papa je Franjo postrožio uredbe za umirovljenje pročelnika dikasterija, dijecezanskih biskupa i za sve dužnosnike papinskog imenovanja.

Rescriptum nudi prigodu za daljnje opsežne promjene 

Novim uređenjem svi su dužnosnici stariji od 75 godina, također i kardinali, ako ne vode neki dikasterij, dužni ponuditi svoju ostavku. Do sada ove časne dužnosti nisu podlijegale nikakvom vremenskom ograničenju i teoretski su bile za cijeli život. Među kardinale koji moraju ponuditi svoju ostavku uz nadprezbitere Patrijarhalnih bazilika također su i amerikanac Edwin Frederick kardinal O'Brien (godište 1939.), sadašnji kardinal - Veliki meštar Viteškog reda od Svetog Groba u Jeruzalemu i talijan Paolo kardinal Sardi (godište 1934.), kardinal patron Suverenog malteškog reda.

Kardinala Burkea, premda ima 66 godina te je time jedan od najmlađih kardinala Crkve, moglo bi se maknuti na uskoro slobodno mjesto kardinala patrona Malteškoga reda, kaže vatikanist Sandro Magister koji donosi odgovarajuće glasove iz Rima koji bivaju sve glasniji.Broj komentara: 7:

 1. Odgovori
  1. Uh, kakva bezobzirnost i zahvala kardinalu Burkeu!

   Lex, zahvaljujem Vam na informaciji! :)

   Bog s Vama!

   Izbriši
  2. Dragi brate, nismo Te odavno čuli. Evo ja se borim sa svima onima koji svrgavaju Papu, a stolicu proglašavaju vakantnom ili bajaju i vračaju kako stiže lažni prorok...i trpim strašne napade. A upravo je to bio put mons.Lefebvrea.
   Inaće, mons.Burke je dao oštrije izjave nego mons.Lefebvre u početku.
   Zašto braća neokonzy muče i ne podrže nas jeretike i šizmatike - koji četiri desetljeća ponavljaju samo Nauk Crkve?
   Premda i mi imamo oči i vidimo da je situacija ozbiljnija nego što vidimo.

   Kikii

   Izbriši
  3. Inače, vjernici iz Austrije su izrazili svoje zadovoljstvo da su na sv.Misi u Karlskirche koju je predvodio kardinal Burke vidjeli patera Steinera i patera Freya, poglavara Austrijskog distrikta FSSPX-a. Lijepo je da se tradicionalna braća susreću: siguran sam da će cijela Crkva uskoro prepoznati najsvjetliji lik u Crkvi u drugoj polovici XX.stoljeća: nadbiskupa Marcela Lefebvrea.

   Kikii

   Izbriši
 2. I još htjedoh prokomentirati ove riječi "Burke for Pope": uoči prošle konklave talijanski su tradicionalni blogovi spominjali da su se među kardinalima vodili razgovori da takvi čudaci kao kardinal Burke ne bi trebali dobiti šansu da ih se drži
  papabilima: kardinali koji celebriraju staru Misu i nose Cappu Magnu.
  Sjećam se da kardinala Burkea nitko i nije spominjao kao papabila.
  U vrlo kratko vrijeme stvari su se posve drukčije posložile: tko god želi dobro Katoličkoj Crkvi, vidi da je situacija krajnje zabrinjavajuća, u biti situacija je alarmantna. Nije više stvar u reformi kurije i u konzervativnosti pape Ivana Pavla II.ili pape Benedikta XVI. koji uopće i nisu bili tako konzervativni - prvi je osobito popuštao modernistima - stvar je u velikom neredu i Crkvi koji neće popraviti nikakva reforma Kurije ili nekoliko "otvaranja". Proces je samouništenja, prouzročen modernizmom i koncilskim ambivalentnostima, ne samo u duhu Koncila, nego i u samim dokumentima, toliko uznapredovao da će se vjerojatno tražiti čvrsta ruka pravovjernog pastira koji će sebi smjeti dopustiti povratak Tradiciji, a da ga se ne šikanira i sabotira kao Benedikta XVI. Tu bi kardinal Burke mogao dobiti svoju šansu-no, modernisti u sprezi s masonerijom će tada odmah stvoriti šizmu.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Gospodine Kiki
   Svaka vam Cast za ovakav Komentar, pisite i dalje ja vas podrzavam, samo vi pisite
   za mene su Modernisti isto sto i Masoni
   Kasper, Pok. Carlo maria Martini,Hans Küng i puno njih Drugih, ima ih u Njemackoj koliko Hocete, zapravo samo njih i ima.

   Izbriši
 3. Poruka velikim grješnicima:

  Uvrede na račun kardinala Burkea i ovdje prisutnih komentatora neću objavljivati!

  Na trenutak sam objavio sablažnjivi komentar kako biste vidjeli u kakvoj se duhovnoj pustoši nalaze neke osobe. Neka ta osoba izvoli na sakrament Pomirenja ako uopće zna kako izgleda ispovijedaonica!

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)