subota, 15. studenoga 2014.

Bruno Forte pobijeđen nakon Sinode u Biskupskoj konferenciji
(Rim) Talijanska biskupska konferencija birala je 11. studenoga novog dopredsjednika. Tu je došlo do iznenađenja, u svakom slučaju za nadbiskupa Bruna Fortea, autora homofilnih dijelova kontroverznog Privremenog izvješća Biskupske sinode o obitelji.

Predsjednik je Talijanske biskupske konferencije sam papa koji pak sam ne vrši ovu službu, nego imenuje jednu osobu od povjerenja. U službi je i sada još uvijek nadbiskup Angelo kardinal Bagnasco iz Genove kojeg je imenovao Benedikt XVI. Novi jaki čovjek je biskup Nunzio Galantino kojega je papa Franjo 23. prosinca 2013. neočekivano imenovao novim generalnim tajnikom. Do sada je Generalni tajnik imenovan na prijedlog predsjednika. Kardinal Bagnasco je to saznao iz medija.

Nadbiskup Bruno forte ,,za sve" i homoseksualce 

Okupljena Biskupska konferencija bira pak dopredsjednika. Nadbiskup Bruno Forte iz Chieti-Vasta, gojenac Carla Marije kardinala Martinija, kojega je papa Franjo imenovao izvanrednim tajnikom Biskupske sinode o obitelji, kandidirao se za ovu službu. Nadbiskup Forte pružao je pod Benediktom XVI. najžešći otpor protiv poboljšanog prijevoda riječi pro multis. Umjesto ,,za sve" koje se počelo upotrebljavati uvođenjem narodnog jezika, treba se upotrebljavati u svojoj teološkoj dimenziji ispravnije ,,za mnoge". Novi misal na talijanskom jeziku još nije tiskan.

Na Biskupskoj sinodi nadbiskup je Forte bio glavni autor kontroverznog Relatio post disceptationem zbog kojega je došlo do velikih podjela u sinodskoj auli i izvan nje. Forteovu autorstvu je relator kardinal Erdö ponajprije pripisao najkontroverznija poglavlja o homoseksualnosti. Taj je paragraf naposljetku Sinoda odbila i u oslabljenoj verziji.

Duel u Biskupskoj konferenciji 

Osobito se nadbiskup time baš i nije proslavio. Osim Fortea natjecao se i biskup Meini iz Fiesola za mjesto dopredsjednika. Za puno poznatijeg Fortea ovaj je ,,duel" trebao biti sitnica. Osobito otkada je poznato da je on u milosti pape Franje. Nijedan biskup nije mogao ozbiljno dovesti u sumnju da je to, što je Forte u Privremenom i konačnom izvješću sinode napisao, Papa također odobrio. Ipak se drukčije dogodilo. U prvom izbornom krugu nijedan kandidat nije postigao predviđeni kvorum. U drugom krugu izgubio je puno poznatiji Forte i to čak više nego očito. Samo 60 glasova je otpalo na nadbiskupa Chieti-Vasta, a 140 na biskupa Marija Meinija iz Fiesola. Samo 30 posto za Fortea, 70 posto pak za njegovog protivnika jasan su znak.

Ako se Nadbiskup izborom za dopredsjednika i Papinom podrškom htio dovesti u poziciju kardinala Bagnasca, pokušaj je propao. Izborni poraz čini gotovo nemogućim papinsko imenovanje njega za predsjednika Biskupske konferencije.

Biskup Meini iz Fiesola 

Biskup Meini, sa 68 godina tri godine stariji od Fortea, potječe iz Toskane gdje je također i biskup. Doktorirao je na Gregorijani u Rimu. Svećeničko je ređenje primio 1971. za svoju rodnu biskupiju Volttera. 1996. imenovao ga je Ivan Pavao II. biskupom male biskupije Pitigliano-Sovana-Orbetello. 2010. ga je Benedikt XVI. imenovao biskupom veće biskupije Fiesole kod Firence. Zanimljivo je da je biskup Meini u Biskupskoj konferenciji Toskane zadužen za područje obitelji. 2005. godine objavio je biskup Meini vrijedno pismo svojim svećenicima pod nazivom Ut Carne Carnem liberans... 

                                                                                                                                                  Tekst: Giuseppe Nardi


3 komentara:

 1. Tako će proći svi ti ultramodernisti. Jedini je problem što će Crkva u međuvremenu, zahvaljujući njihovom idiotskom djelovanju, biti svedena na reliquiae reliquiarum. I u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu.

  OdgovoriIzbriši
 2. Slažem se s Vama! karla

  OdgovoriIzbriši
 3. Ne znam smijemo li se suprotstaviti mons.Forteu? Je li to teški grijeh? Lexy nam još nije podijelio dispenzu. Opet bumo završili na ovo.ono.net kao šizmatiki i heretiki i luđaki.
  Bolje pitati nego skitati.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)