ponedjeljak, 10. studenoga 2014.

Čistka u Kongregaciji za bogoštovlje
(Vatikan) Papa Franjo nastavlja s akcijom čistki protiv liturgijskog senzibiliteta svog prethodnika Benedikta XVI.

5. studenog u dnevnom je biltenu Svete Stolice objavljeno da je papa Franjo imenovao novog podtajnika za Kongregaciju za bogoštovlje i sakramentalnu stegu. Što ondje nije pisalo: da su time obojica dosadašnjih podtajnika otpuštena.

Kongregacija od početka listopada nema kardinala pročelnika pošto je papa Franjo dosadašnjeg pročelnika ovog dikasterija Antonija kardinala Cañizaresa poslao natrag u Španjolsku kao nadbiskupa Valencije. Sada je i broj dva Kongregacije izmijenjen i time u jednom mjesecu cijela uprava.

Dosadašnji su podtajnici o uklanjanju iz službe saznali iz biltena 

Dosadašnji podtajnici, redovnik marist Anthony Ward i msgr. Juan Miguel Ferrer-Grenesche kod objave su biltena saznali da nisu potvrđeni u službi. Uklanjanju iz službe nije prethodio ni razgovor s Papom, niti su na bilo koji drugi način o tome obaviješteni. Msgr. Ferrer svećenik je Toledske nadbiskupije čijim je bio generalnim vikarom. Kardinal Cañizares, koji je bio toledski nadbiskup, doveo ga je 2009. godine u Rim.

Msgr. Ferrer se dokazao kao stručnjak za mozarapski obred, onaj zapadnogotski obred koji se celebrirao u Španjolskoj prije uvođenja Rimskoga obreda i koji se tijekom muslimanske vladavine održao u ilegali te se još i danas njeguje na nekim mjestima, kao što su Toledo i Salamanca. Msgr. Ferrera odlikuje osobiti senzibilitet i blizina prema starome obredu.

Novi podtajnik ,,uvjereni bugninijevac" 

Bilten od srijede obznanio je imenovanje novoga podtajnika, monfortanca Corrada Maggionija. Kako je papa Franjo, čini se, liturgijski antipod papi Benediktu XVI., tako je isto p. Maggioni u usporedbi sa sada smijenjenim podtajnicima. Monfortanac je ,,uvjereni bugninijevac", kako izvješćuje Risposte Catholique i ,,veliki prijatelj" msgr. Piera Marinija, papinskog ceremonijara Ivana Pavla II. Msgr. Annibale Bugnini (1912.-1982.) bio je ponajviše odgovoran za izradu i provedbu liturgijske reforme iz 1969./1970.

Na početku svoga pontifikata papa je Franjo otpustio sve savjetnike Ureda za papinska liturgijska slavlja koji su liturgijski bili bliski Benediktu XVI. Od suradnika Benedikta XVI. za provedbu ,,reforme reforme" na liturgijskom području samo je preostao papinski ceremonijar Guido Marini. Jedan od novih savjetnika koje je papa Franjo imenovao bio je i p. Maggioni.

U samo mjesec dana uklonjena četiri ratzingerijanca 

S msgr. Miguelom Ferrerom u samo nekoliko dana pala je još jedna glava među ratzingerijancima u Vatikanu, pošto je papa Franjo već 8. listopada otpustio msgr. Alberta Gonzaleza-Chavesa kao voditelja ureda Kongregacije za biskupe. Pribrojimo li još kardinala Cañizaresa kao po činu najvišeg među maknutima, u prošlom su mjesecu uklonjena četiri visokopozicionirana ratzingerijanca. U tome cijela uprava Kongregacije za kler i Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu, onih obiju kongregacija koje su personalno najizraženije nosile pečat pape Benedikta XVI.3 komentara:

 1. Koji je izvor teksta? Ili više izvora.
  Hvala.

  Z

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Katholisches.info, Risposte Catholique...

   Najpouzdaniji su izvori od Silvija Tomaševića, Inoslava Beškera i Glasa Koncila, te emisija na lijevo-liberalnom HRT-u: Mir i Dobro! Možda u nedjelju kreće prilog emisije uz pravovjerne komentare lidera drugih šizmatičko-heretičnih i poganskih zajednica: "Mir i Dobro za sve, samo Kardinalu Burkeu NE!"

   Središnji prilog bi mogao biti o velikom ekumenskom priznanju kojim su lutherani počastili fra Bonu Šagija.

   Šlag na kraju je zajednička molitva svekolikih duhovnih nakaza pred kipom veleuvaženog revolucionara i velikog pokoncilskog Distrojera 'bl.' Pavla VI. Novoliturgijskoga!

   Uistinu, nikada nije nedostajalo velikih Kretena koje je stvorio i kondicionirao Drugi Vatikanski sabor!

   Izbriši
  2. Ne uzimajte ovo osobno! :)

   Referiram se na trenutačnu situaciju. Potvrđuje se izreka da je put u pakao popločan dobrim namjerama - ali samo za neupućene koji nisu glavni akteri protukatoličke revolucije. Izreka ne vrijedi za vodeće proekumenske i njima slične protagoniste.

   Njihove demone može milošću Božjom istjerati samo post i molitva: a za tvrdokorne odstranjivanje ekskomunikacijom (izopćenjem)!

   Izbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)