nedjelja, 16. studenoga 2014.

,,Gravissimum scandalum" - Papa istočnim sjedinjenim Crkvama dopušta ređenje oženjenih muškaraca za svećenike po cijelome svijetu
Istočne Crkve koje su sjedinjene s Rimom smiju po cijelome svijetu rediti oženjene muškarce i uvoditi ih u pastoral.

Dok prema vijestima koje su procurile Kongregacija za kler razmatra mogućnost dispenziranja od svećeničkog celibata za brazilske biskupije u Amazoniji, papa je Franjo oženjenom kleru dao jak poticaj o čemu sredstva javnog priopćavanja do sada gotovo i nisu pisala.

Sada je to službeno. Kongregacija za Istočne Crkve objavila je nove uredbe koje je odobrio papa Franjo, koje faktično dopuštaju svećeničko ređenje za oženjene muškarce i pastoral oženjenih svećenika Istočnih katoličkih Crkava i izvan njihovih historijskih područja. Do sada su iz historijskih razloga i na temelju starih ugovora o uniji vrijedile posebne uredbe u jasno određenim historijskih područjima Istočnih Crkava koje su sjedinjene s Rimom. Konkretno su to bili Bliski Istok i istočni dijelovi Srednje Europe.

,,Gravissimum scandalum" 

Primjenu tih uredbi koja je prelazila ove granice Latinska je Crkva odbacivala jer praksa Istočnih Crkava proturječi latinskom poimanju svećeništva. Osobito je velik otpor bio u Americi, ali i u Europi kako izvješćuje vatikanist Sandro Magister. Nazočnost oženjenih svećenika u latinskim područjima bio bi ,,gravissimum scandalum" i doveo bi do pomutnje. Do sada.

Mjera sama po sebi nema utjecaja na latinske vjernike. Prelazak s latinskog obreda u sjedinjenu Istočnu Crkvu nije predviđen jer su one etnički-kulturno vezane za određeni narod. Moglo bi se ove mjere razumjeti kao olakšanje za sjedinjene Crkve čija se dijaspora migracijom i bijegom proteže preko više zemalja. No ipak, onkraj čisto funkcionalnih promišljanja postavlja se pitanje o smislenosti i opravdanosti takvog neograničenog ustupka praksi koju Latinska Crkva odbacuje. Nešto od izuzetka postaje normalnim stanjem, a time i samo po sebi razumljivo. Budući da je tijekom pontifikata pape Franje višestruko ojačao pritisak progresivnih krugova da se ukine svećeničko beženstvo, spomenuti će krugovi ove mjere u svakom slučaju držati ohrabrenjem i poticajom za vlastita nastojanja.


                                                                                                                                                   Izvor: katholisches.info

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)