utorak, 18. studenoga 2014.

Kada će papa Benedikt prekinuti svoju šutnju i korigirati svojeg nasljednika
Papa je Benedikt XVI. od konca veljače 2013. u do sada jedinstvenoj situaciji pape emeritusa. U posljednje vrijeme sve se češće laća pera kako bi poslao javne poruke. Poruke koje se čine kao korekture krivog razvoja situacije bez imenovanja onoga koji je uzrok toga. Korekture se tiču dijaloga s ateistima, kritike kardinala Kaspera i pohvale njegova antipoda kardinala Burkea, javno izrečena radost zbog Tradicionalnog obreda o kojemu papa Franjo javno šuti pa sve do nedvojbene kritike svoga nasljednika. Samo je u mjesecu listopadu papa Benedikt poslao četiri poruke.

Poruke za ojačanje Tradicije: Tradicionalni Obred nije moda 

Nama tradicionalim katolicima najdraža poruka nosi nadnevak 10. listopada, i upućena je udruzi Coetus Internationalis Summorum Pontificum.

,,Veoma sam sretan da Usus antiquus sada živi u punom miru Crkve, također i kod mladih, koji podupiru i celebriraju veliki kardinali." Samo jedna rečenica s golemom porukom. Promatrači Benedikta XVI. osobito su naglasili izbor riječi. Umirovljeni Papa nije više upotrijebio definiciju starog Obreda koja je bila u njegovom motupropriju Summorum Pontificum gdje je nazvan ,,izvanrednim oblikom" Rimskoga obreda, nego govori o ,,Usus antiquus". Upotrebjava time onu definiciju koju zastupa Tradicija i još jedanput potvrđuje vrijednost Tradicionalnog obreda mimo motuproprija, bolje rečeno, postavlja ga uistinu na mjesto koje mu pripada. Benedikt XVI. je prepametan čovjek da ne bi dobro odvagnuo značenje riječi.

K tome i izjava da je ,,sretan" da i mladi otkrivaju Tradicionalni obred. Jasan odgovor njegovom nasljedniku, a da ga i ne imenuje, koji je tijekom posjeta Ad limina čeških biskupa u veljači ove godine rekao da ne može razumjeti kako mladi ljudi mogu cijeniti i voljeti stari Obred, te je u svezi s time govorio samo o jednoj ,,modi" kojoj stoga ,,ne treba poklanjati puno pažnje". Tijekom svog boravka u Brazilu Papa je tradicionalne katolike nazvao pelagijanskim ideolozima. Na što je pri tome Crkveni poglavar točno mislio, još i dalje je nejasno.

Pohvala za kardinala Burkea i protivnike kardinala Kaspera 

Još ima jedna važna izjava u kratkoj poruci Benedikta XVI., kad izjavljuje da je ,,sretan" da ,,Usus antiquus" podupiru i celebriraju ,,veliki kardinali". Riječi koje se mogu razumjeti kao nedvojbeno svrstavanje protiv kardinala Kaspera i njegovih ,,teza o otvaranju". Navlastito je to izraz najvišeg poštovanja za kardinala Burkea, onoga crkvenog kneza kojemu papa Franjo ne samo da želi oduzeti bilo kakvu ulogu u Rimskoj kuriji, nego čak i upravljanje jednom biskupijom.

Dok bi Franjo američkog Kardinala najradije, da se izrazimo narodski, ali ne i netočno, poslao na mjesec, ili barem u samotni samostan na dalekom otoku, Benedikt ga je počastio nazivom ,,veliki kardinal".3 komentara:

 1. Jasno, istinu valja uvijek govoriti. No, Benediktu XVI. nije lako. Mogla bi lako izbiti II. veliki zapadni raskol.
  Kad se pak sjetimo sv.Petra: bi li on šutio na sve ovo što se događa. S onakvim temperamentom i jakom vjerom u Krista razmišljao bi 3 minute kako reagirati.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Da se papa Benedikt nije pokajao što je onako iznenadno odstupio? I svojim odstupanjem inicirao katastrofu, koju ni najljući neprijatelji Crkve nisu mogli poželjeti u tako kratko vrijeme (ona parabola o presijecanju konopaca na padobranu i raketi ... se čini zaista proročanskom!).

  Kao kard. Ratzinger je bio jaki pobornik da papa Vojtila do smrti služi, a on je sam iznenada (zbog zdravstvenih razloga) odstupio??? I baš ono što nije doveo do kraja sa svojim motuproprijem Summorum Pontificum, sada se ispostavlja kao bojno polje i bitka koja se mora okončati. Zato sada mora da piše o ,,Usus antiquus"!!! Koja muka je bila na njemu da dok je bio ex catedra Misu svih vremena naziva ,,izvanrednim oblikom" Rimskoga obreda?

  Ironija je što sada, kada je odstupio, (uz nažalost mali broj “vrućih” apostola) preuzima ulogu sv.Atanazija (Athanasius contra mundum). Šansa koju je propustio (nije doveo do kraja i u potpunosti rehabilitovao nadbiskupa Lefevbra i vratio u puni život Misu svih vremena) mora sada iz neuporedivo teže pozicije da pokuša spasiti!
  I to sada kada su oni koji su taj posao protestantizacije katoličke mise (i njihovi zagovornici) u nikad boljem položaju.
  Čovjeku, vjerniku, se postavlja jedno užasno pitanje: Zar je bilo toliko “bljutavih” u apostolskom zboru i zar je Zli bio toliko jak u Crkvi da je mogao da ruši temelje Svete liturgije, koja je duša duhovnosti, i da se kod tog rušenja rušitelji još javno hvale (tj. rugaju) da katolička misa više ne postoji.
  Zar je tkz. progon Bugnini-a bio dovoljna reakcija Crkve na tu katastrofu koja je pokrenuta i ruši li ruši sve ispred sebe! Kada je prvi put bio Hannibal ante portas guske su digle uzbunu i cijeli Rim se digao na noge i spasio carstvo. Kada je "naš" Hanibal (Annibale Bugnini) u sred Rima - Vatikana napao Crkvu, dobio je malo po prstima, "prognan" je sa svim pripadajućim častima u Iran, ALI ono što je odradio nije odbačeno, nego je zavladalo Crkvom, a JEDINI koncilski vitez koji je stao u odbranu Crkve iz nje gotovo izbačen, kao da je on ruši, a ne spasava!
  Drama se nastavlja, biće sve veća i veća do totalnog očitovanja “groze pustoši na svetom mjestu”, ali Isusovi , SLABI, će izdržati do kraja, “jer kad sam slab, onda sam jak” 2 Kor. 12,10.
  Petar

  OdgovoriIzbriši
 3. Svi mi sebi postavljamo ta pitanja - je li se Benedikt XVI. morao odreći papinske službe i koliko je suodgovoran za ovu strašnu situaciju u Crkvi.
  Jedna usporedba: 1720.godine izabran je papa Klement XII. koji je imao godina isto kao i Benedikt XVI. Upravljao je Crkvom do svoje smrti 1730.
  Premda je odmah nakon izbora oslijepio i bio vezan za postelju, upravljao je Crkvom čvrstom rukom i njegov je pontifikat donio veliki blagoslov za Crkvu. Od njega,između ostaloga, imamo i prvu osudu masonerije :"In eminenti apostolatus".
  No, mi još ne znamo koji je bio stvarni razlog odreknuća i sve su ovo samo hipoteze.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)