subota, 29. studenoga 2014.

Što bi bilo s Domovinskim ratom da je Franjo tada bio papa?!
Vatikanska geopolitika: Kada Petar daje ključeve UN-u 

25. studenog papa Franjo je odgovarajući na pitanja novinara tijekom leta iz Strasbourga u Rim ponovno govorio o tome kako se valja suprostaviti agresiji Islamske države (IS) i ponovno se založio za izručivanje svih država UN-u.

,,Istina je, postoji opasnost ovih terorista. Međutim, postoji i druga opasnost, to je državni terorizam kada se stvari umnože, umnože, umnože, i svaka država misli da ima pravo na svoju ruku masakrirati teroriste, a s teroristom umiru mnogi koji su nedužni. To je bezvlašće na najvišoj razini koje je vrlo opasno. Valja se boriti s terorizmom, ali ponavljam što sam rekao na prošlom putovanju: ako treba zaustaviti nepravednog napadača, to se mora činiti s međunarodnim konsenzusom."

Pod "prošlim putovanjem" misli na let iz Južne Koreje na kojem je Papa rekao: ,,U ovim slučajevima gdje je riječ o nepravednom napadaču, mogu samo reći da je legitimno zaustaviti nepravednog napadača. Naglašavam glagol: zaustaviti. Ne kažem bombardirati, voditi rat, nego zaustaviti. Sredstva kojima se može zaustaviti napadača, mora se dobro odmjeriti. Zaustaviti nepravednog napadača dopušteno je. No, mi moramo imati i sjećanje! Kako su samo često sile, pod izlikom da zaustavljaju nepravednog napadača, preotele narode i u biti vodile osvajačke ratove! Pojedina nacija ne može o tome prosuđivati kako valja zaustaviti napadača. Nakon Drugog svjetskog rata nastala je ideja Ujedinjenih naroda. Ondje se mora raspravljati i reći: 'Je li to nepravedni napadač? Naoko jest. Kako ćemo ga zaustaviti?' Samo to i ništa više."

Dva nova elementa za razliku od dosadašnje vatikanske geopolitike 

,,U oba Papina odgovora pronalaze se, za razliku od dosadašnje vatikanske geopolitike dva nova elementa", kaže vatikanist Sandro Magister.

Prvi je element pomicanje naglaska s opasnosti napadačkog rata na opasnosti vojne reakcije na napadački rat. Prema papi Franji reakcija može biti još opasnija od napada. Valja se prisjetiti da je ,,izlika" da se zaustavi napadač, u biti imala za cilj prave osvajačke ratove koji su počeli zbog nacionalnih interesa jedne države protiv interesa neke druge države. To čak može dovesti do ,,državnog terorizma" koji masakrima nad neprijateljem odnosi još i mnoge nedužne živote.

Drugi novi element: restriktivni uvjeti kojih se po Papi valja pridržavati kako bi se jedna država legitimno oružanom silom smjela boriti protiv nepravednog napadača.

Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. slijedili su crkvenu Tradiciju koja je svakoj državi priznavala glavnom dužnošću odgovornost zaštite vlastitog stanovništva od nepravednog napadača. Ova odgovornost zaštite obveza je svake države dok se ,,Međunarodna zajednica treba umiješati samo ako jedna država nije kadra osigurati ovu zaštitu".

Naravno da međunarodna zajednica nije neutralni akter, nego je vođena interesima jakih država, zbog čega su pape djelovale suzdržljivo. Papa Benedikt XVI. je 18. travnja 2008. u UN-u govorio o ovoj odgovornosti zaštite.

                                                                                                                                        Izvor: katholisches.info

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)