subota, 22. studenoga 2014.

U tijeku tihi i polagani manevar protiv kardinala Pella
Uvečer 13. ožujka 2013. kardinal protođakon Jean-Louis Touran objavio je ime kandidata koji je u konklavi izabran za novog papu. Kada se čulo ime Georgium, mnogi su pomislili na trenutak na kardinala Georga Pella. Ondašnji nadbiskup Sidneya slovi kao pravovjeran i naklonjen Tradiciji. Nije drugi kardinal Burke, ali je u Vatikanu mnogima sve nepodnošljiviji.

Kardinal Pell se glede braka i obitelji već uoči Biskupske sinode i na Sinodi svrstao u skupinu ortodoksnih branitelja crkvenog nauka. Kao voditelj dikasterija mogao je ipak sudjelovati na Sinodi po svojoj dužnosti što mu kao nadbiskupu Sidneya bez osobnog papinskog imenovanja sinodskim ocem ne bi bilo moguće. Kardinal Kasper je svoj govor pred Kardinalskim konzistorijem označio i objavio kao ,,Evanđelje obitelji". Kardinal je Pell jasno odgovorio predgovorom knjizi ,,Istinsko Evanđelje obitelji" (Izdavačka kuća Media Maria).

Kardinala Raymonda Burkea, predvodnik sinodskih otaca koji su se suprostavili mekšanju moralnog nauka i podrivanju sakramenta ženidbe, već je papa Franjo hladno odstranio. U međuvremenu počinju napadi i na kardinala Pella.

Manevri protiv ,,iskrenih, neovisnih glasova u Kuriji" 

U Rimskoj kuriji u tijeku je pokušaj da se ,,iskrenom australskom kardinalu" naškodi kako potvrđuje vatikanist Marco Tosatti. Njemu se predbacuje njegov izravan i energičan karakter. Zanimljivo je da su napadi otpočeli neposredno nakon zaključenja Sinode o obitelji, iako je Kardinal već osam mjeseci u Rimu. I zbilja, kod kritika njegove osobe ne nedostaju navodi o njegovim intervencijama na Sinodi.

Sada kada je kardinal Burke, ,,jedan od najiskrenijih i najneovisnijih glasova u Rimskoj kuriji" (Tosatti) uklonjen iz Apostolske signature, vrhovnog sudišta Katoličke Crkve, ,,u Kuriji se govori o tihom i polaganom manevru protiv australskog kardinala Georga Pella, koji kao ni Amerikanac nema dlake na jeziku", tako je napisao Tosatti u jednome članku u dnevniku La Stampa.

Na Sinodi mu je isključen mikrofon, no ipak Kardinal Pell je nastavio glasno govoriti 

George Pell je bio prvi koji je na Sinodi uzeo riječ i vatrenim je govorom podigao optužbu protiv ophođenja Generalnog tajništva i njegove politike informiranja. Početno paljenje koje je preraslo u pobunu u sinodskoj dvorani i zbog čega je prilično očajni sinodski tajnik kardinal Baldisseri tražio pomoć kod pape Franje.

Njegov optužujući zahtjev ,,Potrebna je transparentnost!" ,,Svatko mora moći reći što ima reći!" Prvi teški sukob koji je došao do usijanja kada je kardinal Baldisseri htio umiriti situaciju rekavši da će Tiskovni ured Svete Stolice objaviti pojašnjenje, a kardinal Pell na to odgovorio: ,,Ne vjerujemo pojašnjenju". U tom se trenutku prolomio veliki pljesak i mnogi su sinodski oci povicima podržali Australca.

Nakon uklanjanja kardinala Burkea kardinala se Pella sada proglašava ,,previše neuravnoteženim" i ,,previše radikalnim". ,,Kod toga bi se iskrenost trebala sviđati onomu koji svećenicima preporučuje da ne budu klerikalni. Ali...", tako Tosatti aludirajući na najnoviji ,,biser" pape Franje.


1 komentar:

  1. Imao je Pell svojih nekoliko netradicionalnih izjava. No, kardinal je naklonjen Tradiciji i voli i služi staru Misu.
    Na Sinodi se borio ko lav - svaka mu čast!
    Neka ga dragi Bog prosvijetli da pazi da ne upadne u druge netradicionalne izjave!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)