petak, 19. prosinca 2014.

Franjevački red pred bankrotom? Zaplijenjeni milijuni u Švicarskoj, maxi prijevara u Italiji


Foto: katholisches.info

(Asiz - Rim) Informacije su još oskudne, a stanje je prilično nejasno. Udarni naslovi glase: Je li Franjevački red (OFM) pred bankrotom? Koju ulogu igra pater Rodriguez Carballo? Transakcije su uslijedile dok je on bio na službi Generala reda.

2012. godine ga je papa Franjo imenovao tajnikom Kongregacije za redovnike.

U cijelom svijetu ima otprilike 14 000 franjevaca koji su uz konventualce (OFMConv) i kapucine (OFMCap) dio grane prvog reda koji potječe izravno od svetog Franje Asiškoga. Karakteristična obilježja su smeđi habit s bijelim pasom.

Financijska rupa u Italiji - pranje novca u Švicarskoj? 


Tri mjeseca provjeravani su računi Generalne kurije. Prema talijanskom tjedniku Panorami rezultat je jasan: postoji ,,financijska rupa" od nekoliko milijuna eura. Red, bolje reći Uprava Reda prezadužena je i Redu prijeti bankrot.

Provjere su krenule nakon što je Švicarsko javno tužiteljstvo zaplijenilo račune Franjevačkog reda s više desetaka milijuna eura koji služe pranju novca.

Investicije su se dogodile u Švicarskoj tijekom službe Joséa Rodrigueza Carballa kao Generala Reda. Rodriguez Carballo je od 2003.-2012. bio 118. General reda. 6. travnja 2013. papa Franjo ga je imenovao tajnikom Kongregacije za redovnike. Kao takav stekao je tužnu slavu zbog komesarske uprave jednog drugog franjevačkog reda, Franjevaca Bezgrešne. Imenovanje Rodrigueza Carballa bilo je prvo važno imenovanje ovoga pontifikata.

Prema Panorami prosjačkom redu Asiškog ,,siromaška" prijeti da se na njega uruši brdo dugova, uguši ga i učini nesposobnim za plaćanje. Konkretno, riječ je o dvije krive stvari koje možda imaju veze jedna s drugom. Prvo, postoji sumnja ciljanog lošeg upravljanja u Italiji tako da su se osobe izvan Reda obogatile možda uz pomoć nekih fratara. Drugo, posrijedi su računi u Švicarskoj koje je Državno javno tužiteljstvo zaplijenilo.

Generalni ekonom Reda smijenjen 


Minus zbog lošeg upravljanja nastao je između ostaloga i zbog preuređenja hotela Il Cantico u ulici Via Gregorio VII u Rimu. Hotelom je upravljao dosadašnji Generalni ekonom pater Giancarlo Lati koji je službeno odstupio ,,zbog zdrastvenih razloga", kako je Red objavio. Ekonomat Reda je u središtu policijske istrage.

,,Red se zbog financijskih poteškoća nalazi u kritičnoj situaciji", izjavio je novi General Reda otac Michael Perry koji je u službi od 2013. godine.

Informirane državne institucije i Vatikan - General piše pismo provincijalima 


General je u međuvremenu molio sve provincijale diljem svijeta za financijsku pomoć Generalnoj kuriji da se riješi dugovanja i kako bi se mogle iznijeti barem visoke pasivne kamate.

U franjevačkim samostanima diljem svijeta vlada zaprepaštenost.

Hoće li se Švicarsko tužiteljstvo pozabaviti odgovornošću Rodrigueza Carballa, još se ne zna.


                                                                                                                                             Izvor: katholisches.info

Broj komentara: 7:

 1. sve je to dobro za fratre, prije ih udare po džepu i osramote skandalima, to će se i prije vratiti izvorima - koliko je to danas moguće... stvar mi je poznatija pa recimo da se može reći da su fratri bili naivni i nisu kontrolirali kome povjeravaju novac, a grupa laika koji su radili za fratre je okretala lovu na svoju ruku... Naravno krivi su i jedni i drugi, šta će im uopšte toliki novac??? Slična je priča bila sa slovenskom crkvom, i mnogim drugim u svetu...

  OdgovoriIzbriši
 2. Prema ovome časnom redu cijela Crkva, a i mi, vjernici vjerni Tradiciji pokazujemo veliku zahvalnost. Franjevačka je karizma veoma potrebna Crkvi baš u današnje vrijeme.
  I ovaj je Red, kao i ostali, poharan strašnom krizom nakon II.vatikanskog sabora. Ja ne bih isključio da je ovo masonerija podmetnula fratrima.
  Očito je da je nekoliko posljednjih generala bilo relativno nesposobno. Ovaj slučaj s Franjevcima Bezgrješne nije jedini. Koliko je samo puta Uprava svoje fratre ostavila na cjedilu!
  Je li ovo što se događa zbilja opasno za fratre ili im može pomoći: financijski je skandal problem nekoliko mjeseci, a kriza Reda je problem star nekoliko desetljeća. Hoće li to fratri sada prepoznati i početi se vraćati korijenima Reda i duhu svetoga Franje, osobito one naše provincije u kojima je normalno da provincijal mora imati auto od 30-40 tisuća eura, a gvardijani od dvadesetak.
  U svakom slučaju "Fratri su opet siromašni" reče jedan pobožni stari franjevac. "Ništa, opet ćemo prositi od kuće do kuće. Jedina je sigurnost samo u Bogu!"

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 3. nije ni kod nas ništa bolje. neki laici iz FSRa su utjecajniji na Kaptolu od fratara. Žao mi je samo dobrih pobožnih ljudi koji u dobroj želji daju novce a neki i ostavljaju stanove u palijativnoj skrbi. Bog samo zna gdje to sve završiMnogi "veliki vjernici" su kao paraziti se gore nastanili i dobro od toga žive. Trebala bi i njima jedna revizija a fratrima siromaštvo da se vrate korjenima

  OdgovoriIzbriši
 4. Molim one komentatore čiji su komentari nepotpisani da se potpisuju na kraju. Mogu koristiti ime, jedno slovo, simbol ili neku varijantu koja je prikladna za katoličke blogove.

  Vjerujem kako ste čitali komentare na inozemnim blogovima i vidjeli da se skori svi potpisuju, te kako su skloni kreativnoj i kulturnoj katoličkoj raspravi koja je vezana na temu. Radi se o svim tradicionalnim i konzervativnim blogovima: barem na nehrvatskoj katoličkoj blogosferi, što u nas nije baš i slučaj. Vjerojatno zbog specifikuma slavenskog mentaliteta. Mnogo se može naučiti kratkim osvrtom na spomenutim komentarima.

  Ovako se na ovom blogu ne zna okvirno tko je autor svakog nepotpisanog komentara. Zato, može doći do zbrke u slučaju da se povede rasprava.

  To nam je svima u interesu!

  Nikoga ne obvezujem da se potpisuje pravim imenom. Ovo nije kritika nego usmjerenje u stvarima koje su praktične naravi.

  Zahvaljujem Vam na strpljenju!

  Božji Blagoslov!+

  OdgovoriIzbriši
 5. Davno sam pročitao jedno proročanstvo kako će Red sv. Franje Asiškoga propasti. Mislio sam kako je to nemoguće, jednako kao što nisam mogao vjerovati da će se pojaviti tolike i takve sablazni koje haraju Crkvom ne od jučer, ali od "buona sera" u tako sirovom obliku da je to već užas.

  Jasno je: kako je Katolička Crkva najveći neprijatelj Božjim neprijateljima, tako je u krilu Katoličke Crkve Red sv. Franje Asiškoga (bio) onaj koji je neprijatelj nad neprijateljima Božjih neprijatelja.

  Nije slučajno da je došlo do ove krize (što god se iza nje krije), ali ono dobro što bi moralo da ponovo zaživi i spasi red asiškoga siromaška je vraćanje izvornoj, temeljnoj, karizmi tj. siromaštvu uz, naravno, vjernost Kristu i poslušnost tradiciji Crkve. Narod Božji cijeni one pastire koji su suobličeni većini naroda, a ne da (neki) bodu oči nepristojnim luksuzom, a pripadaju Redu siromaha. Franjevci će se vratiti izvoru ili ih neće biti (kako ono proročanstvo reče).

  Samo siromaštvo nije dovoljno (pogotovo ako je to privid siromaštva koji se nameće narodu preko medija), već uz pravo siromaštvo MORA BITI OČITA I NEPOBITNA VJERNOST KRISTU I TRADICIJI CRKVE koju niko ne smije niti pomisliti sakatiti i deformisati do hule i hereze!!!

  Jedan primjer lažnog siromaštva: nije nikakav dokaz siromaštva željezni križ (tako se zvao i hitlerov orden), već što taj križ predstavlja (simbolizira).
  Na Franciskovom željeznom križu se nalazi neka ptičurina koja se ponirući obrušila i kao da napada. Ta ptičurina nikako ne može simbolizirati Duha Svetoga, koji je uvijek simboliziran bijelim golubom koji smireno leprša (lebdi). Nikad nigdje nisam vidio u Kršćanskoj ikonografiji takav agresivan prikaz Duha Svetoga kakav nosi Francisko, ali takvu ptičurinu sam vidio na zvaničnom simbolu O.T.O.-a (Ordo Templi Orientis-a).

  Zapravo, Francisko, koji predstavlja Crkvu MORAO bi nositi križ od najplemenitijeg mogućeg materijala, jer taj križ treba da simboliše Kralja kraljeva, jednako kao što se sv. Misa mora služiti u što je moguće bogatijoj liturgijskoj odjeći sa najplemenitijim mogućim liturgijskim posuđem, jer ništa nije dovoljno dostojno Stvoritelja, a ne kao što se svijet sablaznio "liturgijskim" posudjem na misi za mlade u Brazilu kada su sv. Pričest dijelili iz plastičnih čaša!
  Zar to nije užas?! Zar to nije ruganje sv. Euharistiji, živome Isusu, Spasitelju svijeta?!

  Da li Francisko možda priprema slična dešavanja i u ostalim Redovima u Crkvi imenovanjem patra Rodriguez Carballo-a za tajnika Kongregacije za redovnike (pogibeljne transakcije za Franjevce su obavljane dok je on bio na službi Generala reda)?

  Petar

  OdgovoriIzbriši
 6. Papa Franjo ovo, papa Franjo ono... Uskoro će ispasti kako je Pontifeks krivac za propalu poljoprivrednu proizvodnju i pretjerano prethodno kišno ljeto.

  Pa, molim Vas, draga braćo, unatoč svim činjenicama papa Franjo je na čelu Katoličke Crkve. Umjesto da komparirate današnju i prethodnu franjevačku karizmu, te da iz komparacije dođete do suvislih zaključaka, vi ste se svezali za aktualnog Papu.

  Pazite da se duhovno ne uništite! Od sada ću strogo filtrirati komentare koji se tiču Svetoga Oca. Mislim kako na to imam apsolutno pravo i obvezu! Radi se o našemu Papi, a ne tamo o nekoj zvijezdici sa estrade.

  OdgovoriIzbriši
 7. Upozoravam općenito na komentare ispod svih postova. Može se raspravljati o konkretnoj problematici bez spomena Svetog Oca u negativnom kontekstu.

  Učite od komentatora Kikiija!

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)