nedjelja, 21. prosinca 2014.

Franjevci su opet siromašni
Financijski skandal, dugovi, zaplijena računa. Uprava Franjevačkog reda trenutačno se pojavljuje u negativnim udarnim naslovima. Tradicionalna je internetska stranica ,,Messa in latino" o tome objavila sljedeći komentar: 


Franjevci su opet siromašni. To je svojoj subraći priopćio sadašnji General reda Michael Perry. To je dobra vijest. Manje su dobre popratne okolnosti za koje će se morati razjasniti odgovornosti.

Crkva u Papinoj zemlji i na cijelome svijetu zahvaljuje Redu male braće za mnogo dobroga i velikoga. Štoviše, čovječanstvo ima čak veliki dug prema braći svetoga Franje Asiškoga čiji ideal siromaštva do danas sjaji kao posve druga mogućnost življenja kršćanstva. Franjevačka duhovnost je duboko prožela kršćanstvo u posljednjih 800 godina.

Zahvaljujući misijskom putovanju Sveca k sultanu Al-Kamilu duga su stoljeća franjevci bili jedini dušobrižnici na muslimanskom Bliskom Istoku i u dijelu Europe kojom su vladali Osmanlije. U latinskome svijetu ista stvar vrijedi za skrb o siromašnima i bolesnima, uključujući stečevine kao što je utemeljenje banaka. Premda se to danas jedva može prepoznati, ostaje franjevački ideal utemeljenja koji naglašavamo i koji se treba nastaviti.

Osjećati veliku zahvalnost prema ovome Redu 


Kao i Crkva, i redovi se uvijek moraju obnavljati. Siromaštvo i skromnost samostana i način života braće istodobno je ad maiorem Dei gloriam u umjetnosti i kulturi razvilo domete koje nitko nije mogao ni zamisliti. Unatoč svojim postignućima ni Franjevački red nije ostao pošteđen od radikalnih ukidanja samostana nekršćanskih vlastodržaca.

S talijanskim pokretom ujedinjenja čak su mu od 1860. godine oduzeti majčinski samostani u Asizu. Potkraj dvadesetih godina fratri su ih uz velike žrtve mogli dobiti natrag i ponovno nastaniti. Unatoč svemu čista je karizma svetog Franje uvijek ponovno isijavala u svijet.

Mnogi su vjernici šokirani zbog neočekivanih i teško razumljivih novinarskih izvješća o financijskom skandalu i opasnosti bankrota za Red. General Michael Perry priopćio je svojoj začuđenoj braći na svim kontinentima da se Generalna kurija Reda nalazi u teškim financijskim poteškoćama. Tijekom provjere otkriveno je brdo dugova koje opterećuju Red.

Financijska kriza iz vedra neba, ali ne i kriza Reda 


Financijski skandal je došao kao grom iz vedra neba, ali ne i kriza Reda na njegovim vrhovima. U mnogim dijelovima svijeta Red je još živ, ali ne i u Europi koju plaši sablast zatvaranja samostana.

Uz mnogu dobru i revnu braću koji provide život u siromaštvu i nasljedovanju, već neko vrijeme stvari u Upravi reda nimalo nisu dobre. Je li financijski skandal samo posljedica jednog dubljeg skandala? Mnoge stvari navode na taj zaključak.

Ako se to tako promatra, ovaj skandal može dovesti do nužnog čišćenja. Prigoda koju se ne smije propustiti da neopaženo prođe, a da se zbog toga neće snositi posljedice.

                                                                                                               Izvor: katholisches.info/messainlatino

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)