ponedjeljak, 1. prosinca 2014.

Fratelli e sorelle, buonasera!
Fratelli e sorelle, Laudetur Iesus Christus!
2 komentara:

 1. Da li neko zna za službeno objašnjenje koga (što) predstavlja ona poniruća ptica na križu pape Franje??? Golub koji u ikonografiji, na slikama, predstavlja Duha Svetoga, uvjek lebdi, leprša, a ova ptica sa papinog križa kao da ponire u napad.

  Također, nikad nisam vidio onakav (neprirodan) položaj ruku, koje kao da drže jagnje, osim na ovom križu?

  Petar

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Teško mi je što ovakve komentare moram da pišem, ali izgleda da je to obavezan uteg na onaj životni križ, koji moramo nositi.
   Pročitao sam misao svjetski (ali ne i hrvatski) poznatog hrvatskog psihijatra/psihologa dr. Normana Sartoriusa, koji kaže da nije zdravo biti “normalan” po kriterijumima ovog nenormalnog, šizofrenog, svijeta, koji pod normalnošću podrazumijeva biti utopljen u opšte prihvaćene norme svijeta. Drugim riječima on je parafrazirao Isusa da ne smijemo biti od svijeta (da je dokaz duhovnog zdravlja biti proglašen od “normalnih” ovoga svijeta ludim) i da će svijet mrziti njegove učenike.

   Evo što je napisala veoma poznata argentinska profesorica (bivša direktorica Catholic.net) Lucrecia Rego de Planas:
   “Bergoglio wants to be loved by everyone and please everyone. In this sense one day he will talk on TV against abortion and the next day he will bless the pro abortionist in the Plaza de Mayo; he could give a marvelous talk against the Masons (Masonic Order) and, an hour later, eat and drink with them at the Rotary Club…….this is the Cardinal Bergoglio whom I know close up. One day busy in a lively chat with Bishop Aguer about the defense of life and the liturgy and the same day, at dinner, having a lively talk with Mons. Ysern and Mons. Rosa Chavez about base communities and the terrible obstacles that are presented by the Church’s dogmatic teachings. One day a friend of Cardinal Cipriani and Cardinal Rodriguez Maradiaga speaking about business ethics and against the New Age ideology and little latter a friend of Casaldaliga and Boff speaking about the class struggle and the “richness” of Eastern techniques which could contribute to the Church.”

   Ukratko, ona kaže da Papa (kojega, po njenoj tvrdnji, veoma dobro poznaje) želi da bude voljen od SVIH ??? (Što je Isus rekao o onima koje svijet voli ?!?!?!). Nadalje, ona kaže da je Bergoglio u stanju da u toku istog dana (ili sjutradan) priča totalno oprečne priče (u smislu da sada priča potpuno u skladu sa Crkvenim učenjem, npr. o abortusu, a sjutra blagoslivlja pro-abortus aktiviste na najvećem trgu u Argentini (Plaza de Mayo) ili sada priča protiv masona a sat vremena kasnije jede i pije sa njima u Rotari klubu ... ili sada brani život i liturgiju tradicije, a iza toga napada dogmatska učenja Crkve itd.

   Ako je ovo tačno što kaže Gdja. Lukrecia, da li to znači da Papa možda ima podstanara u glavi (i duši)? Nema valjda nikoga normalnog koji bi mogao reći da je ova ambivalentnost, koja upućuje na pocijepanost ličnosti normalna.

   Jedan drugi Argentinac kaže: “If You Try to Understand Francis, You Will Lose Your Reason”, dakle: ako pokušaš da shvatiš Franju, izgubićeš razum!? Pa koje su implikacije za vjernike ako imamo ovakvog Papu koji ljude dovodi do ludila? Implikacije za nenormalne znamo. Oni ga proglašavaju “osobom godine”!

   Konačno, treći Argentinac kaže: “… that Francis’ whole approach emerges out of populist, Peronist, and therefore Fascist influences.” Ukratko, on kaže da je kard. Bergoglio Peronist, a to u Argentini znači da je zbog toga pod uticajem fašizma. Zna se da je u vrijeme Perona najpoznatija država u svijetu, van Europe, čija vlast je bila otvoreni simpatizer Hitlera - za kojeg se po Argentini (gdje sam u zadnjih 30 god. bio barem 20 puta) govori da je tamo i umro 1962 god. u društvu Eve Braun i dvije kćerke, a glavna baza mu je bila oko 80 km. od (po arhitekturi i populaciji germanskog) grada San Carlos de Bariloche u Patagoniji, na jugu Argentine, blizu granice sa Čileom.

   Ako je sve ovo tačno, onda nije čudo da me ona ptica sa Franjinog križa koja se obrušava, ponire, kao što u napadu radi ptica grabljivica MNOGO podsjeća na pticu sa zvaničnog simbola O.T.O. (Ordo Templi Orientis), čiji je spiritus movens i vodja bio Aleister Crowley, a njihov član je bio i Hitler!

   Maranatha, dođi Gospodine Isuse.
   Petar

   Izbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)