srijeda, 10. prosinca 2014.

Monsinjor Georg May o papi 1995. godine

U vremenu velike pomutnje u Crkvi koju je prouzročio modernizam kao i sve ono što proživljavamo u novom pontifikatu, ponavljamo ono što je Crkva uvijek naučavala. Riječi su izrečene prije gotovo dva desetljeća i izrekao ih je veliki teolog prof.dr. Georg May 1995. godine u istom duhu kako su to činili svi teolozi tijekom stoljeća. Pozvani smo bez gorčine i pobune čuvati svetu katoličku vjeru, Tradiciju i Nauk našega Gospodina Isusa Krista koji nitko, pa ni sam papa ne može mijenjati, onako kako nam je to pokazao mons. Lefebvre. ,,Papa puninom svoje vlasti ne postaje diktatorom kako tvrdi thübingenški teolog Küng. Jer diktator nije ni na što vezan, a papa jest vezan.

Vezan je s Kristom. On ne može činiti što želi, nego mora činiti što Krist želi. A što želi Krist?

Krist želi stvaranje Kraljevstva Božjeg i spasenje duša.

To i ništa drugo može i mora papa željeti: promicanje Božje vladavine i spasenje duša. Njegova je vlast dakle sadržajno posve točno određena. On mora graditi, a ne smije rušiti. On ne može navješćivati novu Objavu ili uspostaviti novo bogoštovlje, nego mora čuvati Tradiciju, mora održavati kontinuitet, tj. povezanost s raspetim i uskrslim Kristom. Nije mu dopušteno samovoljno i hirovito djelovati, kako mu se prohtije ili po vlastitom ukusu, nego ima slušati ono što mu Krist govori. On ima odgovornost pred Kristom. On pred Kristom mora polagati račune."


3 komentara:

 1. Da mi je znati kako je papa Karol objasnio na vječnom sudištu zašto je dozvolio slavljenje "svetih" obreda svih onih brojnih nekršćanskih religija na oltarima Svete Katoličke Crkve po crkvama u Asiziju (i drugdje po svijetu u sada već uhodanom "ekumenskom" pokretu?
  Kako je objasnio kojemu su se to oni bogu onako zajednički (i pojedinačno) molili?

  Isto tako volio bih znati kome se papa Franjo molio u Plavoj džamiji u, kako se već to naziva, "tradicionalnoj" molitvi?

  Petar

  OdgovoriIzbriši
 2. Nauk bi trebalo pisati malim slovom - mislim da je nepotrebno tako mistificirati stvari.

  Napomenuo bih također da ne navodite izvore - odakle je ovaj tekst; gdje ga možemo pronaći? Isto vrijedi i za puno drugih tekstova.

  Filip

  OdgovoriIzbriši
 3. Mons.Georg May s tolikom jasnoćom i onom njemačkom znanstvenošću opisuje fenomene u pokoncilskoj Crkvi: on toliko jasno vidi što drugi ne žele vidjeti.
  Meni je žao da ga Benedikt XVI. nije imenovao kardinalom. postao je doduše monsinjor - papinski kućni prelat.
  Ako se može govoriti o znanstvenoj katoličkoj teologiji nakon Koncila u Njemačkoj, onda je on jedan od malobrojnih koje možemo pribrojiti u skupinu katoličkih teologa.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)