utorak, 23. prosinca 2014.

Papa Franjo: 2017. katolici i luterani ,,zajedno trebaju obilježiti 500 godina reformacije"
(Rim) Papa Franjo je u prošli četvrtak u Vatikanu primio izaslanstvo evangeličko-luteranske crkve Njemačke. U svom obraćanju luteranima Crkveni je poglavar rekao iznenađujuće stvari. Katolici i luterani bi ,,zajedno" trebali obilježiti 500. obljetnicu reformacije. Crkveni raskol kao događaj koji valja zajedno proslaviti? Samovoljan oblik ,,historizacije" reformacije?

Doslovno je Papa rekao: ,,Ekumenski dijalog se danas ne može odvojiti od stvarnosti i života naših Crkava. Godine 2017. luterani i katolički kršćani obilježavaju zajedno petstotu obljetnicu reformacije. Tim povodom će luterani i katolici prvi put imati mogućnost diljem svijeta održavati isto ekumensko obilježavanje, ne u obliku trijumfalističkog slavlja, nego kao ispovijest naše zajedničke vjere u Trojedinoga Boga."

Protiv ovog  zajedničkog ,,obilježavanja reformacije" skeptičan je Miguel Angel Yáñez, glavni urednik Adelante la fe: ,,zbilja sam se upitao: trebamo li kao katolici uistinu obilježavati nesretni raskol kojim su milijuni duša zavedeni na otpad od katoličke vjere?"

Luterani i lefebvrovci 


Yáñez nastavlja: ,,Ako je ovaj ekumenski diskurs koherentan, onda bismo mi već uskoro morali čuti iz Rima sljedeću izjavu: 'Ekumenski dijalog se danas ne može odvojiti od stvarnosti i života naših Crkava. Godine 2018. obilježavamo zajedno s nadbiskupom Marcelom Lefebvreom bliskim katolicima 30. godišnjicu biskupskih posvećenja koja su nas razdvojila.

Ovim povodom obje će strane prvi put imati mogućnost diljem svijeta održavati isto ekumensko obilježavanje, ne u obliku trijumfalističkog slavlja, nego kao ispovijest naše zajedničke vjere u Trojedinoga Boga.'" Tako piše Miguel Angel Yáñez.

Papa Franjo je pred njemačkim luteranima još nadodao: ,,Neka nas ovo obilježavanje reformacije sve ohrabri da s Božjom pomoći i podrškom njegovog Svetog Duha ostvarimo daljnje korake u jedinstvu i da se ne ograničimo jednostavno na ono što smo već postigli."

Njemačka biskupska konferencija aktivno se trudi oko ,,zajedničkog" obilježavanja crkvenog raskola koji je prouzročio Martin Luther. S tim ciljem uspostavljen je ,,projekt obilježavanja reformacije".

2017.: 100 godina Fatime 


Godina 2017. ne znači samo 500 godina crkvenog raskola, nego i 100 godina Fatimskih ukazanja. O ovom posljednjem obilježavanju papa Franjo dosada nije zauzeo stav. U Portugalu se trude od 2013. godine da papa dođe prigodom stote obljetnice Fatime. U travnju ove godine rekao je umirovljeni portugalski kurijalni kardinal José Saraiva Martins da ne postoji sigurna potvrda, ali je ,,prirodno i normalno" da papa prigodom ,,tako važnog događaja" dođe u Fatimu.

                                                                                                                                        Izvor: katholisches.info

3 komentara:

 1. Isto bi tako Hrvati i Srbi trebali svake godine 18. studenoga biti u Vukovaru, a Hrvati, Srbi i Crnogorci na sv. Nikolu u Dubrovniku.
  Tko li nas katolike i protestante zavadi, jadna li mu majka? A u ovo vrijeme 21. stoljeća možemo od protestanata osim o herezama naučiti i mnogo po pitanju razvoda, sodomije i slično. Da svi budemo ujedinjeni u duginim bojama.

  OdgovoriIzbriši
 2. 100 godina Fatime - Gospina želja da Sv. Otac posveti Rusiju nije ispunjena, a jedan dio (tumačenje) treće fatimske tajne nije objavljen (Tajna je očito imala dva dijela - viđenje i tumačenje viđenja. A u tome tumačenju se nalaze sve one strahote o kojima se nagađa...)
  2017. godine dogodit će se po svemu sudeći nešto veliko. Svijet ovako dalje ne može jer se guši u grijesima. Ni modernističke strukture ne mogu vječno, nekažnjivo gaziti Tradiciju.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)