petak, 26. prosinca 2014.

Papa Franjo - Urbi et orbi
,,Zazivam Spasitelja da pogleda našu braću i sestre u Iraku i Siriji, koji predugo pate poradi sukoba i koji zajedno s onima koji pripadaju drugim etničkim i vjerskim skupinama stradavaju zbog brutalnog progona", rekao je papa Franjo u poruci Gradu i svijetu, s balkona bazilike sv. Petra, pred desecima tisuća katolika.

Time je govorio o džihadistima ,,Islamske države" poradi čijeg su se brutalnog nasilja morali raseliti šijitski muslimani, kršćani i druge religije u Siriji i Iraku koje ne dijele njihovu izopačenu ideologiju smrti.

,,Neka se ravnodušnost promijeni u bliskost a odbacivanje u prihvaćanje kako bi svi oni koji su na kušnji primili humanitarnu pomoć za preživljavanje oštre zime, vratili se u svoje domove i živjeli dostojanstveno", pozvao je Papa.

Papa je Franjo govorio i o brojnoj djeci ,,žrtvama nasilja, predmetu nedopuštene trgovine i krijumčarenja" kao i o onoj koja su prisiljena postati vojnicima ili su žrtve brutalnog masakra. Papa se zauzeo i za dijalog Izraelaca i Palestinaca, te zahvalio onima koji ,,hrabro pomažu bolesnicima i njihovim obiteljima" kada je riječ o eboli. Također je uputio vapaj kako bi se osigurala potrebna njega i lijekovi za te bolesnike.

Sveti je Otac pozvao i da se u Ukrajini ,,prevladaju napetosti, pobijedi mržnja i nasilje, te započne novi put bratstva i pomirenja".

,,Zazivam mir i za druge dijelove afričkog kontinenta, Libiju, Južni Sudan, Srednjoafričku Republiku i razne krajeve DR Konga", izjavio je, dodajući kako moli sve koji ,,imaju političku odgovornost da se putem dijaloga zauzmu za prevladavanje suprotnosti i izgradnju bratskog suživota".

,,Oružje treba pretvoriti u plugove, razaranje u kreativnost, mržnju u ljubav i nježnost", rekao je Sveti Otac, čestitajući na kraju svima Božić.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)