četvrtak, 18. prosinca 2014.

Što je papa Franjo izmolio za kršćane koji mu se ne sviđaju: koru od banane
Radio Vatikan u ponedjeljak donosi naslov: Ma, Gospodine, baci im koru od banane na put, da se dobro poskliznu.

Evo odlomka u hrvatskom prijevodu:

,,I kada su učenici trgali i jeli klasje, farizeji i pismoznanci su prigovarali: ,,'Ali naša stega, naš nauk kaže da se to ne može raditi!' Bili su tvrdokorni u svojoj disciplini", rekao je papa Franjo i usporedio to s rigidnim održavanjem discipline pričesnoga posta prije pape Pija XII.: ,,nije se moglo popiti ni kapljicu vode", a ,,kada su se prali zubi, trebalo se paziti da se voda ne proguta." A kad je Pio XII. promijenio disciplinu, ,,toliko se farizeja skandaliziralo", govoreći ,,hereza! Ne dirati crkvenu stegu!"

"Pio XII. je postupio poput Isusa: vidio je potrebe naroda", dok su ovakvi farizeji ,,bili tvrde kože, ali u srcu truli, slabi".

,,I mi u svojem životu možemo postati takvima", istaknuo je Papa, dodajući: ,,Nekada - povjerit ću vam jednu stvar - kad bih vidio takvoga kršćanina, slaba i neučvršćena srca; neutvrđena na Stijeni - Isusu - a s takvom vanjskom krutošću, zamolio bih Gospodina: 'Ma, Gospodine, baci im koru od banane na put, da se dobro poskliznu; da se posrame što su grešnici - i tako susrevši tebe - da shvate da si ti spasitelj. Često nas grijeh posrami i onda susretnemo Gospodina, koji nam oprašta."

(Kršćanin je milosrdan; krutost je znak slabosti u srcu)

Što mu se kod tradicionalnih katolika ne sviđa, zašto se trebaju poskliznuti i sramiti? Opet je posrijedi jedna strašna stvar za papu Franju već 20 mjeseci: ozbiljno shvaćaju crkvena pravila i stoga su po njegovu mišljenju obilježeni takvom strašnom ,,vanjskom krutošću".

Preljubnicima, ateistima, protestantima, židovima i muslimanima uvijek se prostire crveni tepih, a vjernici vjerni Crkvi trebaju se poskliznuti i pasti na kori od banane.

Kako izgleda, kada netko ugazi na koru od banane, dobro se posklizne i ljosne, pogledajte ovdje.


1 komentar:

  1. I ja imam molitvu za Franciska od argentinskog tanga: Ma, Gospodine, baci ga na koljena, savij mu kičmu da se osvijesti, da ne sablažnjava, da ne huli, da se spasi - molim te.

    Petar

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)