petak, 5. prosinca 2014.

Tko je bio Annibale Bugnini?
Nadbiskup Annibale Bugnini rođen je u mjestu Civitella del Lago 14. lipnja 1912., a umro je u Rimu 3. srpnja 1982. Bio je talijanski katolički nadbiskup. Imao je odlučujuću ulogu u liturgijskoj reformi koja je uslijedila nakon Drugog vatikanskog sabora kao tajnik Povjerenstva za liturgiju. Bio je članom otaca lazarista.

Bugnini je najprije studirao u Colleggio Alberoni u Piacenzi, a potom na Angelicumu u Rimu gdje je doktorirao teologiju 1938. godine radom s naslovom De liturgia eiusque momento in Concilio Tridentino. 

Zaređen je za svećenika u Sieni 26. srpnja 1936. Hranio je svoje zanimanje za liturgiju produbljujući tijekom rata studij drevnih liturgijskih izvora i 1946. godine postao je ravnateljem liturgijskog časopisa Ephemerides liturgicae. Od 1948. do 1960. bio je tajnik Povjerenstva za sveopću reformu liturgije koju je ustanovio Pijo XII.

Od 1964. već je na mjestu tajnika Liturgijskog povjerenstva koje je ustanovio papa Pavao VI., a koje je trebalo primijeniti i pojasniti reformu. Povjerenstvom su predsjedali kardinali Giacomo Lercaro do 1968., Benno Walter Gut do svoje smrti 1969. te Arturo Tabera Araoz do 1973. Od 1969.-1975. Bugnini je bio također i tajnik Kongregacije za bogoštovlje dok nije ujedinjena s Kongregacijom za sakramente u Kongregaciju za bogoštovlje i sakramentalnu stegu.

Tako je Bugnini bio jedan od glavnih idejnih pokretača i stvarni redatelj liturgijske reforme unatoč jakom protivljenju i teškim napadima i optužbama o njemu samome. Neki su ga optuživali da je mason i da želi uništiti Crkvu svojom reformom. Takve optužbe - držane u određenim krugovima, bez ikakvog uporišta - no ipak u stvarnosti puno više od običnih hipoteza - bile su tako teške da je to potaklo vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano da to demantira 10. listopada 1975. No ipak, Bugnini se pojavljuje na popisu Mina Pecorellija s nadnevkom inicijacije 23. travnja 1963., brojem kodeksa 1365/75 te s imenom kodeksa BUAN. U svojoj knjizi ,,La riforma liturgica", on sam, premda opovrgava bilo kakvu povezanost s masonerijom, priznaje da je njegov pad u nemilost prouzročila upravo ova optužba, tj. povjerenje koje su u Rimu uživali glasovi o njegovom članstvu u masoneriji.

Kanonik André Rosé (1920.-2003.) koji je bio njegov suradnik kao savjetnik u ,,Consilium ad exequendam constitutionem de sacra liturgia", povjerenstvu zaduženom za primjenu koncilske konstitucije o liturgiji (Sacrosanctum Concilium), a kasnije i savjetnik Kongregacije za bogoštovlje optužio ga je u jednom intervjuu koji je objavio Courrier de Rome u lipnju 2004. da je bio osoba bez ikakve dubine misli, površan, ,,osoba koja je bila poput šuplje vreće", ali da je lukavo i vješto manevrirao Pavlom VI., kojeg su vjerojatno ucjenjivali.

Bugnini je imenovan naslovnim biskupom Diocleziane 6. siječnja 1972., posvetio ga je u Vatikanskoj bazilici Pavao VI. 13. veljače iste godine. 4. siječnja 1976. poslan je u Iran. Njegovo micanje iz službe tajnika Kongregacije za bogoštovlje i brzo uklanjanje iz Vatikana potvrđuje da je Pavao VI. držao vjerodostojnim dokaz o Bugninijevom članstvu u masoneriji. Unatoč tome otkriću Montini nije držao da reforma koju je inspirirao ili izradio mason može postaviti u pitanje cijelo djelo.

Annibale Bugnini umro je iznenada 3. srpnja 1982. u Rimu dok je bio u klinici Pija XI.

Postoje razne teorije da nije umro prirodnom smrću.

Bugninijev eksperiment - plutajuća liturgijska mina koja prijeti potopom barke sv. Petra 


4 komentara:

 1. Može li se za ovakve likove koji su rastočili svetu liturgiju (i to nije spriječeno/ukinuto od strane katedre) reći da ne znaju što čine?
  Može li se reći da likovi koji hoće da unište svetost braka i utkaju sodomski grijeh u tkivo Kristove Crkve (i to se još ne sprečava, nego čak potiče ćutanjem, od strane katedre) reći da ne znaju što čine?

  Ako bi neko to tvrdio onda to znači da on tvrdi da su oni IDIOTI !!!
  Medjutim, ja mislim da oni nisu idioti. Oni dobro znaju što rade i kome služe. Kuku njima, bolje bi im bilo da se nisu ni rodili.
  Isus je sa križa rekao Ocu za one koji ne znaju što čine: “Oprosti im jer ne znaju što čine”, a na likove koji znaju što čine odnose se Isusove riječi o vodeničnom kamenu oko vrata!

  Petar

  OdgovoriIzbriši
 2. These are the days,of endless summer,these are the days,the time is now,there is no past,there is only future,there is only here,there is only now VAN MORRISON.

  OdgovoriIzbriši
 3. Bugnini otišao u Iran, bolje reći izgnan, a bugninijevci ostali u Kuriji i harače do dana današnjega. Jedva je izbjegnut Piero Marini, bugninijevac s dna kace...Trebamo novog Pija X.koji će ih sve lansirati na mjesec, a ne u Teheran.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 4. Zapravo, postavlja se jedno užasavajuće pitanje: kako je moguće da tadašnji Papa, sadašnji blaženik, dozvoli jednom čovjeku iz kurije (za kojega se imalo sve indicije da je mason, dakle po svim tada i još uvjek sada važećim dokumentima Crkve - čovjek pod anatemom) da okupi 6 (šest) PROTESTANTSKIH teologa da prekrajaju Katoličku sv. Misu. I nakon što su je izmasakrirali tu novu misu slavodobitno predstavili kao pogodnu za vjernike protestante.
  Pa je li to normalno da pored svih silnih teologa u Vatikanu protestantski teolozi “kreiraju” misu Katoličkoj Crkvi??? Kome je palo na pamet da to radi i zašto? Da se Crkva pokloni “duhu vremena”, svijetu?! Nemoguće da je to Bugnini sve sam mogao zamisliti i izvesti!
  Je li to normalno da svi OSIM JEDNOG koncilskog oca – Marcela Lefebvra tako poslušno prihvate obred koji je kreirao jedan mason (katolik ne može biti pripadnik masonerije, jer je samim činom inicijacije u masona sam sebe ekskomunicirao iz Crkve, jer ne može se klanjati “velikom arhitekti svemira” tj. Luciferu i biti vjernik Kristove Crkve) sa 6 protestantskih teologa, koji ne priznaju/ne vjeruju da je Isus živ prisutan u Euharistiji!!!
  I ono što je vrhunac licemjerja/sablazni: mason bude “izgnan” za veleposlanika Crkve u neku državu, jer se otkrilo da je mason?!?!?! Kako može neko pod anatemom (mason) predstavljati Crkvu bilo gdje i u bilo kojoj službi? Može li to biti normalno???
  Umjesto da ga javno ekskomuniciraju i ponište sve što je uradio suprotno dogmi i tradiciji Crkve, on je “kažnjen” tako što je pošao da predstavlja Crkvu u Iranu! Gospode je to moguće.
  Vrhunac katastrofe za Crkvu je da se sada u ime “novog milosrđa” zatiru zadnji znaci života Mise svih vremena, koju je jedan mason uz pristanak svih odgovornih ljudi Crkve, na čelu sa novim blaženikom nametnuo Božjem narodu. Gdje bi ovu svitu smjestio Dante da mi je znati. Vjerujem da bi im bilo vruće, mnogo vruće, jer su bili mlaki, mnogo mlaki!
  Petar

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)