subota, 24. siječnja 2015.

Gary Krupp: Papa Pijo XII spasio je više Židova u svijetu nego itko u povijesti
Papa Pijo XII. spasio je više Židova u svijetu nego itko u povijesti - izjavio je Gary Krupp, ugledni član židovske američke zajednice i predsjednik Zaklade Pave the Way, koji se sa Židovima koji su preživjeli logore u prošlu srijedu nakon opće audijencije susreo s Benediktom XVI. On je Papi predstavio simpozij koji će se u rujnu održati u Rimu, u prigodi 50. obljetnice preminuća Pija XII. a cilj mu je rasvijetliti istine o Piju XII. koje je medijska kampanja iz 60-ih godina prošloga stoljeća zatamnila te kod mnogih stvorila negativan dojam o njegovu pontifikatu. 

Govoreći za Radio Vatikan o radu spomenute zaklade rekao je kako su njezini članovi išli po svijetu i razgovarali s očevicima, osobama koje su osobno poznavale papu Pija XII. Ta su predivna svjedočanstva svima dostupna na našoj web-stranici: www.ptwf.org, tu se mogu pročitati svi intervjui, a neki od njih očituju koliko je neistinita slika o Piju XII. Pitao sam članove Yad Vashema, stručnjake za tu problematiku, jesu li ikada čuli o tome govoriti? O tome nisu nikada ništa čuli, nikada nisu čuli za Hitlerov plan da otme Papu, uništi Rimsku kuriju i zauzme Vatikan. Generalu Karlu Wolffu bilo je naređeno da za otmicu pape pripremi nacrt... Mi imamo jednoga židovskoga novinara koji je o tome napisao knjigu, on će s nama biti na simpoziju u Rimu i o tome će govoriti - rekao je Krupp. 

Na novinarov upit smatra li da će simpozij skinuti sjenu s odnosa između Pape i Židova, rekao je kako je u to posve siguran. Zaklada je skupina izvrsnih židovskih intelektualaca. Treba biti nepristran, samo se tako može prosuđivati. Vidjet ćete što smo učinili te slijed događaja od samoga djetinjstva Pija XII. Papa je odrastao s Gvidom Mendesom, Židovom, koji mu je bio najbolji prijatelj. Njih su dvojica zajedno jeli židovske specijalitete. Papino zauzimanje za Židove dok je bio nuncij u Njemačkoj. On se snažno zauzeo za Židove, to jedan antisemit nikada ne bi učinio. Zatim, sve što je činio kao Papa, sve će biti izneseno na simpoziju; ogromna količina informacija iz kojih se može izvući samo jedan zaključak, odnosno istina o njegovu pontifikatu: taj čovjek, papa Pijo XII., spasio je u svijetu više Židova od bilo koga u povijesti - istaknuo je Krupp. 

Govoreći pak o načinu postupanja pape Pija XII. rekao je kako je tiho sve radio. Nije postupao tako zato što je znao da bi mogao postati sumnjv ili zato što je znao za Hitlerov naum o otmici. On se toga nije bojao, nego se bojao onoga što se dogodilo - primjerice - kada se nadbiskup Utrechta očitovao u korist nizozemskih Židova. Tada je nacistička reakcija bila veoma jasna, rekli su: ,,Ovaj pothvat rimske Crkve neće spasiti ni jedan židovski život. Bezuvjetno, pojačat ćemo uhićenja. Osim toga, dosada nismo uzimali u obzir uhićenja Židova obraćenih na katoličku vjeru: oni će sada biti prvi na redu." Tada je uhićena Edith Stein i postulator kauze za beatifikaciju Pija XII., isusovac otac Peter Gumpel, koji će sudjelovati na simpoziju, a u vrijeme zbivanja tih događaja bio je u Nizozemskoj, on je očevidac svega - zaključio je Krupp. (kta)

                                                                                                                                                  Stari izvor: svetazemlja. com 

1 komentar:

  1. Da je Pio XII demoljirao Crkvu kao oni iza njega do sad bi bio progljašen svecem.

    Palestinski katoljik

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)