četvrtak, 29. siječnja 2015.

Kako obilježiti stotu obljetnicu Fatime ako je izostalo posvećenje Rusije i zanemarena pobožnost Bezgrešnom Srcu Marijinu?!
2017. godine svijet će obilježavati pola tisućljeća reformacije (i tri stoljeća masonerije?!). Pridružit će se slavljenju tih zlokobnih datuma i neki katolici. Ono što mnogi neće slaviti ili će nastojati obezvrijediti jest stota obljetnica ukazanja Blažene Djevice u Fatimi. 

Presveto Srce Isusovo objavilo se monahinji Pohoda Marijina svetoj Mariji Margareti Alacoque i također je preko nje od francuskih kraljeva zatražilo posvetu Francuske svojemu Srcu, kao što je Blažena Djevica zatražila posvetu Rusije svojemu Bezgrešnom Srcu preko sestre Lucije, fatimske vidjelice. 

Poslušajmo što o tome piše ,,Der gerade Weg", časopis mladeži Bratstva sv. Pija X.: 

Posljednje viđenje dogodilo se 17. lipnja 1689. godine i odnosilo se na rođenje prijestolonasljednika Luja XIV. koje se zbilo kratko prije toga i koje je isprošeno s puno molitve. 

,,Neka Luj upozna moje Presveto Srce i isto onako kako je njegovo vremenito rođenje uslijedilo pobožnošću mojemu Presvetom Djetinjstvu, tako će svoje rođenje u milost i vječnu slavu dobiti po svojoj posveti mojemu Presvetom Srcu. Neka ono nad njim trijumfira i po njemu nad srcima velikih u svijetu. Ono treba vladati u njegovoj palači, biti naslikano na njegovim stjegovima i urezano na njegova oružja kako bi mogao biti pobjednikom nad svim svojim neprijateljima. Neka ponizi sve one koji su ponosni i tvrda srca i dovede ga do pobjede nad svim neprijateljima svete Crkve." 

Doduše ni Luj, ni njegovi nasljednici nisu ispunili ovu božansku želju. Tako je 17. lipnja 1789., dakle točno 100 godina nakon viđenja svete Margarete, u Narodnoj skupštini došlo do proglašenja narodnog suvereniteta što je imalo za posljedicu ukidanje monarhije i izbijanje Francuske revolucije. Nije dakle trijumfiralo Presveto Srce Isusovo, nego teror jednog Robespierrea koji je ogorčeno pokušavao oduzeti Francuskoj njezinu kršćansku Tradiciju odrubljivanjem glava na giljotini. Je li sve to bila puka slučajnost? - Jedva, jer u Boga nema slučajnosti. 

U sličnom svjetlu može se vidjeti i sudbina Isusovačkog reda. Ovome Redu koji je tijekom protureformacije toliko izvrsno djelovao za Božju stvar bilo je osobito povjereno proširenje pobožnosti Srcu Isusovu i taj Red je postavljao ispovjednike francuskih kraljeva. Doduše, isusovci su postali nemarni u proširenju pobožnosti Srcu Isusovu i propustili su poticati kraljeve na posvetu Presvetom Srcu. 1773. došlo je na koncu do raspuštanja Reda. 

Jasno vidimo koje je pogubne posljedice za sobom povlačilo nepoštivanje ove božanske želje. Može se zacijelo protumačiti kao nebeska kazna za tvrdoću srca, hladnoću, mlakost i ravnodušnost ljudi koji su samo onako bez oduševljenja odgovorili nebeskoj želji za uzajamnom ljubavi, zadovoljštinom i pokorom. 

Spasitelj je jedanput rekao svetoj Margareti: "Gledaj ovo srce koje je toliko ljubilo ljude te nije poštedjelo sebe, već se predalo i istrošilo zato da ljudima pokaže svoju ljubav. A za uzvrat dobiva samo nezahvalnost, nedostojno vladanje, svetogrđe, hladnoću i prijezir kojima nemarne duše uzvraćaju u ovome sakramentu ljubavi." 

                                                                                                                                                         Izvor: Der gerade Weg 

2 komentara:

 1. Uz molitvu za posvećene koji su u velikoj većini hladni, mlaki ili slično, radim na svom osobnom odnosu prema Presvetom Srcu Isusovom i Bezgrešnom Srcu Marijinom.

  Iskazivanjem svoje ljubavi Isus i Marija žele nas dovesti k nesebičnoj ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu, što je bit svetosti na koju smo svi pozvani. Budući da nas ljube, žele spasiti čovječanstvo koje se je izgubilo. O tome nam govore i fatimske poruke. Potrebno je vjerovati u Isusovu i Marijinu ljubav, njima se povjeriti i potpuno predati. Ta ljubav obnovit će naša srca i počet ćemo razmišljati, govoriti, raditi i ljubiti kao njih dvoje.

  Isus je sv. Margaretu Alacoque uvjerio da će svaki mlaki kršćanin, ako počne častiti Srce Isusovo i ako mu se posveti, postati revan i brzo dospjeti do velike savršenosti.

  Papa Leon XIII. je godine 1899. cijelu Crkvu i cijeli svijet posvetio Presvetom Srcu Isusovu, papa Pio XII. je godine 1942. posvetio čitav svijet Bezgrješnom Srcu Marijinu, a papa Ivan Pavao II. je takvu posvetu Marijinu Bezgrješnom Srcu izvršio godine 1984. i godine 2000. Još samo da se posveti Rusija...(Černobil ili černobilj - na ukrajinskom , pelin (Pelin - Otkr.)

  Zato mi je drago što uz ovakve tekstove možemo preispitivati svoja srca, koliko ih držimo budnima..

  OdgovoriIzbriši
 2. Zaboravih se potpisati Laik

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)