srijeda, 7. siječnja 2015.

Kardinal Marx: Katolici mogu mnogo naučiti od Luthera
(München) Münchenski i freisinški nadbiskup Reinhard kardinal Marx u jednom je prilogu za novine njemačkog kulturnog vijeća Politik&Kultur izjavio da Martin Luther, utemeljitelj protestantizma, nije težio za ,,podjelom Crkve", ,,nego je svojim reformskim nastojanjima želio upozoriti na zloporabe koje su zatamnjivale poruku Evanđelja". Nakon pola stoljeća ,,zajedničkog ekumenskog dijaloga" sada je i za katolike moguće ,,čitati Lutherove tekstove s udivljenjem i učiti od njegovih misli. Ovaj razvoj ne može se dovoljno visoko cijeniti." 

S katoličke se strane sve do 20. stoljeća pisalo ,,isključivo negativno" o protestantskom reformatoru: ,,Njegovo djelovanje je dobrim dijelom dovelo do podjele Zapadne Crkve, u tome su svi bili jedinstveni. I za mnoge povrede i patnje koju su jedni drugima nanijeli, osobito tijekom strahota Tridesetogodišnjeg rata, krivac je bio Martin Luther i njegovi suborci. [...] Zahvaljujući istraživanjima o Lutheru posljednjih desetljeća spoznalo se da je ,,Luther bio duboko ukorijenjen u pobožnost i mistiku svoga vremena" što je pridonijelo promjeni mišljenja na katoličkoj strani. 

Blog Rorate Caeli ovo je prilično sarkastično prokomentirao: ,,Pa, od onoga što svaki dan čitamo, čini se da je važni njemački herezijarh čak i na koncu svoga života još uvijek bio ,,ortodoksniji" nego dobar dio današnjih katoličkih biskupa i klerika njemačkog govornog područja za koje se čini da ni u što više ne vjeruju. Možda je to ono što Kardinal misli pod ovim 'Učiti od Luthera'?" 

                                                                                                                                      Izvor: katholisches.info 

1 komentar:

  1. Zanimljiv komentar Rorate.
    Ćestitamo na novom izgledu bloga. Djeluje veselije!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)