petak, 16. siječnja 2015.

Papinske čistke: imenovan biskup koadjutor za biskupiju Albenga - Imperia


Biskup Oliveri celebrira po Starom obredu

(Rim) Papa Franjo je biskupu Albenge-Imperije, msgr. Mariju Oliveriju imenovao koadjutora s pravom nasljedstva. Budući da je biskup Oliveri dobroga zdravlja, papinska odluka je praktično jednaka oduzimanju vlasti, a da se dijecezanskog biskupa smjenjivanjem posve ne dezavuira. To je neizravno, nešto elegantnije uklanjanje iz službe. Izravni je oblik na svojoj koži osjetio biskup Rogelio Livieres iz Ciudad del Este. Micanje iz službe bez milosti. 

Koadjutor, katkad s pravom nasljedstva, pomoć je kada vladajući biskup primjerice zbog zdrastvenih razloga nije više kadar vršiti u potpunosti svoju službu. Ovaj se oblik također koristi kako bi se popravila neželjena događanja u jednoj biskupiji i da se sve u hodu prenese na nasljednika, a da se drastično ne pokazuje lom u javnosti. 

Teško stanje Tradicije u svijetu te poglavito u Crkvi 

Ovo se posljednje dogodilo u Riviera- biskupiji Albenga-Imperia. Nepoželjno je tradicionalno usmjerenje biskupa Oliverija. Manjina dijecezanskog klera je pružala ogorčen otpor obnovi biskupije u katoličkoj vjeri koju je biskup Oliveri provodio uklanjanjem besmislenih oltara prema puku u crkvama s glavnim oltarom, poticanjem sakramenta svete Ispovijedi, Tradicionalnog obreda, zajednica privrženih Starome obredu, cjelovitog naviještanja vjerskog nauka. 

Većina u Crkvi ne igra nikakvu ulogu, ali ipak valja napomenuti da je većina klera slijedila svoga biskupa. Ova biskupija ima u cijeloj regiji najveći broj bogoslova koji uče oba oblika Rimskog obreda. 

Onda je papa Franjo došao na Petrovu stolicu i netko je u Liguriji odmah nanjušio priliku da se riješi biskupa. 

Pucnjevi u leđa preko protucrkvenih medija odmah su se pronašli. 

Tu je ulogu preuzeo liberalni dnevnik Secolo XIX. 

Da su ovi napadi ozbiljni i da je nakana natjerati biskupa da napusti službu, postalo je jasno kada su čak i njemački mediji počeli podupirati klevetničku kampanju. 


Strategija klevetanja pravovjernih predstavnika Crkve već je standardizirana 

Sastojci su u slučaju pravovjernih biskupa poodavno standardizirani. Širenje glasina, ljutito spominjanje nedokazanih optužbi. Uvijek se pronađe dovoljno ljudi koji spremno prihvate svaku klevetu. 

List Secolo XIX, inače dobro informiran iz crkvenih krugova, već je potkraj listopada nagovijestio imenovanje koadjutora za biskupiju Albenga-Imperia. Spominjao se i komesar za biskupiju i uklanjanje vladajućeg biskupa. Rim je šutio. Prestrašenim katoličkim vjernicima podrugljivo se predbacivalo da govore koješta i da potiču i gaje ,,zaslijepljenu" averziju prema vladajućem Papi. 

No ipak, glasina nije bila glasina. 10. siječnja papa Franjo imenovao je dosadašnjeg biskupa biskupije Pitigliano-Sovana-Orbetello, msgr. Guglielma Borghettija biskupom koadjutorom biskupije Albenga-Imperia s pravom nasljedstva. 

Zašto toliki strah od Tradicije? 

Dvije se stvari iz nove ,,čistke" daju razumjeti: ,,tolerancija i milosrđe koje papa Franjo demonstrativno pokazuje vrijede za sve, ali ne i za tradicionalne katolike", tako kaže Secretum meum mihi. Prema njima on gaji jednu ,,duboku nutarnju nesklonost". Drugo, čini se da Papa ne podnosi da biskupi imaju pune bogoslovije i brojna svećenička zvanja čim se okrenu Tradiciji. Tradicija se trpi samo unutar odvojenog i ograđenog Ecclesia Dei rezervata. Ako Tradicija napusti ovaj rezervat i počne sjati u Crkvu s Novim obredom, protiv nje započinje bespoštedna borba, kao što pokazuje odnos prema Franjevcima Bezgrešne, biskupu Livieresu i sada i biskupu Oliveriju. ,,Zašto čak i visoki crkveni velikodostojnici, uključujući i Papu, imaju takav strah od Tradicije? Zašto ne dopuštaju da se primjenjuje njihova toliko spominjana tolerancija? Je li to jer im se drži zrcalo i time se postavlja u pitanje njihovo životno djelo i poimanje Crkve? Kod pomnjivijeg preispitivanja se čak to i počinje drmati?", pita Secretum meum mihi. Možda jer bi se iznutra mogla urušiti kriza zvanja i s time povezane implikacije oko svećeništva, sakramenta svetog Reda, Ispovijedi i Euharistije, uključujući i promišljanja i planove o pripuštanju viri probati, ukidanju celibata, pripuštanju žena đakonatu i svećeništvu? 

22. prosinca papa Franjo je u svojoj Božićnoj poruci Rimskoj kuriji nabrojio 15 bolesti od kojih ona boluje. ,,Mjera protiv malene ligurske biskupije potvrđuje barem deset od petnaest patologija koje je Franjo spomenuo", kaže Traditio Catholica. No, u ovom slučaju čini se da papa Franjo ima kratko pamćenje. 

Suprotno od biskupa Livieresa iz Paragvaja biskup Oliveri prihvaća papinsko poniženje šutke kako je to u Europi uobičajeno. Biskup Livieres je bio pozvan u Rim, ali je iz medija morao saznati o svojem smjenjivanju. Uzaludno je molio Papu da ga primi u audijenciju. No, Papa ga nije primio ni u audijenciju, niti mu je pružio neku drugu priliku da se može braniti od optužbi. Nakon toga je Biskup preko medija Papi uputio poruku da odluku ,,naravno prihvaća u poslušnosti", ali da će Papa za ovu odluku ,,odgovarati" pred Bogom. Od tada je biskup Livieres, iako bez biskupije, aktivan u naviještanju vjere. 

                                                                                                                                                          Izvor: katholisches.info 

3 komentara:

  1. Katkad se upitam zaboli li me ponekad glava od hladnoće ili to pak dolazi od ovakvih vijesti. Salva nos Domine, Iesu Christe...

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. Natalija Princi je napisala članak "Strah od Krista: U Prvoj Crkvi su kaleži bili od drveta a svećenici od zlata, danas su kaleži od zlata a svećenici od drveta". Strah od istine, pa strah od tradicije, sami strahovi, ali, rečeno nam je "Ne boj se"!!! Sve tako treba biti. Samo se Vi ne bojte pisati istinu. Hvala Vam Laik

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)