subota, 3. siječnja 2015.

Pobožnost pet prvih subota
13. srpnja 1917. godine, u toku svog trećeg ukazanja, govoreći o drugom svjetskom ratu, koji će doći, rekla je: ,,Da bih ga spriječila, doći ću i zamoliti, da se obavi posveta Rusije mome Bezgrešnom Srcu i da se ide na sv. Pričest prvih subota u svrhu naknade" .

Taj najavljeni ponovni dolazak dogodio se 10. prosinca 1925., kad je Lucija bila kao kandidatica u Pontevedra u Španjolskoj. Tada je Blažena Djevica Marija ustanovila, da se spomenuta pobožnost obavlja kroz pet prvih subota u mjesecu. Crkvena vlast u Leiriji odobrila je tu pobožnost 13. IX 1939. godine. Pobožnost prvih pet subota sastoji se u slijedećem: 

a) da se obavi sv. Ispovijed i zatim sv. Pričest; 

b) da se toga dana izmoli jedan dio Gospine krunice (radosni, žalosni ili slavni); 

c) da se razmišlja barem četvrt sata o otajstvima svete krunice, 

d) da se sve ovo obavi s nakanom, da se dadne zadovoljština Bezgrešnom Srcu Marijinu. 

Fatimska Gospa je obećala, da će svima onima, koji obave ovu pobožnost, biti na pomoći u času smrti, te svim milostima, koje su potrebne za spasenje. Pobožnost prvih pet subota može se ponoviti više puta u toku života. Gospina krunica Fatimska Gospa je 13. VII 1917. godine izrazila želju da se pri moljenju Krunice iza svakog otajstva doda ovaj zaziv: ,,O moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenog ognja, dovedi u raj sve duše, osobito one, kojima je najpotrebnije Tvoje milosrđe". 

Ovo je jedina novost u moljenju krunice. 

Ovim zazivom Fatimska Gospa je željela dozivati u pamet vjernicima osnovne ciljeve svog dolaska u Fatimu, a to su: borba protiv grijeha jer on vodi u pakao; želja, da se pomogne dušama, osobito u času, kada im je to najpotrebnije, da dođu u Nebo. 


4 komentara:

 1. Nakon uvodne tri Zdravomarije (vjera, ufanje i ljubav) i Slava Ocu, preporučuje se moliti zaziv koji je Anđeo naučio vidioce u Fatimi:

  Isuse, ovo je Tebi za ljubav, za obraćenje grešnikâ, kao pomoć dušama u Čistilištu i kao naknada za uvrede koje se nanose Bezgrešnom Srcu Marijinom.

  OdgovoriIzbriši
 2. Međugorski vidioci tvrde da će Gospa u Međugorju dovršiti ono što je otpočela u Fatimi.
  Očito ćemo produbljivanjem teme Fatime, Fatimskih tajni i pobožnosti Bezgrješnom Srcu Marijinu dobiti puno više svjetla u prosudbi međugorskog fenomena.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 3. Kikii dosta me čudi da si pro-međugorac jer si inače vrlo crkven, a međugorska manija ima gro odstupanja od crkvenosti

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Meďugorje ostaje veliki misterij. Naglašavam, Fatima će razjasniti štošta u slučaju Meďugorja.
   Nisam rekao niti dokazati, a niti osporiti jer to nije moja dužnost.

   Kikii

   Izbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)