petak, 9. siječnja 2015.

Tradicija je sigurnim svjetionikom - Iz intervjua patera Massima Sbicega s paterom Emanuelom du Chalardom (FSSPX) o nekim aktualnim pitanjima
Pater Massimo Sbicego: Gledajući trenutačna događanja u Crkvi, Izvanrednu sinodu, nesretne izjave nekolicine biskupa, s ljudskog stajališta kadšto smo zbunjeni, smeteni, ogorčeni, vrijeme nam daje da raspoznamo djelo Božje providnosti... 

Pater Emmanuel du Chalard: Petnaest dana Sinode bili su dramatičnim danima za Crkvu. Crni i bolni dani u kojima je Crkva bila ponižena pred očima cijeloga svijeta. 

Vidjelo se nasljednike apostola koji ne samo da dovode u sumnju nauk našega Gospodina, nego da izrijekom proturječe Evanđelju. Nisu posrijedi složena doktrinarna pitanja, nego bistri i jednostavni nauk koji svi mogu razumjeti; neki su se vidici ticali naravnoga zakona koji se može spoznati i prihvatiti također i samim razumom. Uistinu su mnogi vjernici, čak i oni koji ne prakticiraju svoju vjeru, vrlo zbunjeni ovom Sinodom. 

Bog je iznad stvari ovoga jadnog svijeta, čak i iznad izdaje mnogih crkvenih ljudi: nitko Ga neće moći spriječiti da svejedno čini dobro dušama, i ne samo to, Bog će moći izvući dobro iz zla. 

Druga je strana medalje, da je Sinoda bila prigoda za neke hrabre prelate da ustanu i ujedine se u obrani dobroga nauka: ovo mi je bilo velikom utjehom. Ovo njihovo zauzimanje stava bilo je velikim ohrabrenjem za mnoge katolike koji još dobro razmišljaju i pate s obzirom na određena zastranjenja premda to i ne očituju otvoreno. 

Jedan je drugi vrlo pozitivan vidik da se može ustvrditi da su mnogi dobri ljudi, osobito mladi, u potrazi za istinom i za autentičnim kršćanskim životom. 

Što se situacija čini očajnijom, tim se više očituju duše u potrazi za dobrim naukom. Tradicija je za njih sigurnim svjetionikom. 

                                                                                                                                Izvor: blog.messainlatino.it 

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)