petak, 30. siječnja 2015.

Želi li papa Franjo ukinuti Švicarsku gardu?
(Rim) Već mjesecima kruže glasine da bi argentinski Papa mogao ukinuti Papinsku švicarsku gardu. Proteklih su se dana špekulacije intenzivirale. Razlog tomu je napuštanje službe pukovnika Danijela Rudolfa Anriga, zapovjednika Švicarske garde. 1. prosinca 2014. papa Franjo je smijenio Anriga koji je podrijetlom iz kantona Sankt Gallen. Razlozi za taj čin nisu se spominjali. Mediji tvrde da je to vjerojatno zbog ,,strogosti" pukovnika koji je od 2008. godine upravljao Papinskom stražom. Sutra će se Danijel Rudolf Anrig u okviru vojne ceremonije i službeno oprostiti. 

Činjenica da papa Franjo još nije imenovao nasljednika, dovodi do špekulacija o ukidanju Papinske garde. U jednom intervjuu s argentinskim dnevnikom La Nación Papa je govorio samo pohvalno o otpuštenom Anrigu. On je "izvanredan čovjek, dobar katolik, s izvanrednom obitelji". U slučaju njegove smjene riječ je samo o "zdravoj i normalnoj obnovi", rekao je Poglavar Crkve. Od tada se nagađa što je papa Franjo mislio pod "zdravom i normalnom obnovom". 

Smiješne geste pred televizijskim kamerama 

Papa pozdravlja gardista
U Rimu je javna tajna da argentinski Papa zbilja ne zna što bi s tradicionalnom Papinskom stražom. Zbog smiješnih i bizarnih gesta već se špekuliralo da Papa pokazuje malo respekta prema dužnosti i radu drugih ljudi. Jedanput je pozdravio gardista kako to uobičavaju činiti predsjednici SAD-a. Kako god neprikladno djeluje kada civil izvodi vojni pozdrav, tako i u sceni s Papom ostaje sumnja je li se možda htio samo narugati. Drugi je put kod prolaska otišao k jednom gardistu i rukovao se s njime. Mladić se samo zbunjeno nasmijao ovoj gesti izvan protokola dok se na njega obrušila svjetlost kamera i fotoaparata. Nije riječ o protokolu. Papa je imao dovoljno mogućnosti otići do svog gardista i bez kamera. Fenomenalna osjetljivost Jorgea Maria Bergoglia za stvari koje se sviđaju i koje imaju odjeka u medijima za mnoge je najsigurnije jamstvo za opstanak Garde koja je stara preko 500 godina. Ona je vidljiva i zbog starih odora upadljivo šarena, zbog toga je Papa neće ukinuti. Da je smjena pukovnika Auriga izrečena tijekom pohoda ad limina švicarskih biskupa, govori protiv ove pretpostavke. Ne čini se da je posrijedi samo čin uljudnosti prema švicarskim biskupima. 

                                                                                                                                                           Izvor: katholisches.info 

2 komentara:

  1. Svaki pokoncilski papa mora nešto ukinuti: ako je Pavao VI. ukinuo stari Obred, latinski, barokne misnice, koral, plašteve i tamjan, odložio tijaru, Ivan Pavao II. sediu gestatoriu i hrpu drugih stvari, i Franjo mora nešto: nije uselio u Apostolsku palaču, ne nosi crvene cipele, mozzettu i druge papinske insignije, logično je da sama Švicarska garda dolazi na red. Možda će se onda ukinuti blagoslov Urbi et orbi, pa zatvoriti Bazilika sv. Petra pa...
    Bože, pošalji nam jakog tradicionalnog papu!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  2. Zeli li papa Franjo ukinuti papinstvo?

    OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)