četvrtak, 26. veljače 2015.

Argentinski šahovski potez Opusa Dei


Msgr. Mariano Fazio, novi generalni vikar Opusa Dei

(Rim) Prvi put u njegovoj povijesti jedan član koji nije Španjolac dobit će vodeće mjesto u Opusu Dei. Izbor novog generalnog vikara Personalne prelature pao je na Argentinca msgr. Mariana Fazia kojega Jorge Mario Bergoglio osobno poznaje. ,,Odluka koja se čini pomno promišljenom kako bi se učvrstili i poboljšali odnosi između Prelature i pape Franje", kaže vatikanist Sandro Magister. 

U ovim dvjema godinama novoga pontifikata odnos između Pape i Opusa Dei formalno je bio izvrstan. Tomu su pridonijele audijencije na kojima je bio msgr. Carlos Maria Nannei, Faziev prethodnik na mjestu Argentinskog vikara. U stvarnosti su signali pokazivali u suprotnome smjeru. 

Nije bilo dispenze za beatifikaciju - nije bilo predstavnika Opusa Dei na Sinodi 


Opus Dei bi rado proveo proglašenje blaženim svog drugog poglavara, msgr. Alvara del Portilla u Rimu. Portillo je bio nasljednik Utemeljitelja, svetog Josemarije Escrive de Balaguera. Papa Franjo pak nije dao dispenzu. Tako se svečani obred održao prošloga 27. rujna u Madridu premda je novi blaženik posljednja desetljeća svoga života proveo u Rimu gdje je i preminuo. 

Promatračima k tome nije promaklo da papa Franjo nije imenovao ni jednog jedinog predstavnika Opusa Dei kao sinodalnog oca, stručnjaka ili auditora za Biskupsku sinodu 2014. iako Personalna prelatura u svojim redovima ima brojne ugledne teologe i kanoniste. Budući da nijedan predsjednik biskupske konferencije i nijedan upravitelj nekog dikasterija u Rimskoj kuriji ne pripada Opusu Dei, Opus Dei nije imao nikakvog udjela u radu Sinode. 

Na Biskupskoj sinodi 2015. to će biti drukčije. Među izabranim predstavnicima biskupskih konferencija nalaze se već tri predstavnika Opusa Dei: nadbiskup José Gomez iz Los Angelesa (USA), nadbiskup Antonio Arregni Yarza iz Guayaquila u Ekvadoru i biskup Jaime Fuentes Martin iz Minasa u Urugvaju. 

Smjena biskupa Livieresa iz Ciudad del Este koji dolazi iz Opusa Dei 

Samo nekoliko dana prije početka Sinode papa Franjo je naredio smjenu jednoga biskupa koji dolazi iz Opusa Dei. 25. rujna objavljeno je u Rimu i u Paragvaju da je biskup Rogelio Ricardo Livieres Plano, najizvrsnija osoba u episkopatu te latinoameričke zemlje, bez navođenja razloga maknut iz službe. Biskup Livieres je nekoliko dana prije toga pozvan u Rim (iz njemu bliskih krugova kaže se da je to bio mamac da napusti biskupiju) gdje je preko sredstva društvenog priopćivanja saznao o svojoj smjeni. Iz izjave Vatikanske tiskovne agencije dalo se ipak toliko razumjeti da je pravovjerni biskup smetao svojoj subraći biskupima u paragvajskom episkopatu. Budući da je Livieres promicao duhovna zvanja za razliku od ostalih biskupija i da je u tu svrhu utemeljio vlastitu bogosloviju u kojoj nema utjecaja teologije oslobođenja, u svojoj biskupiji, koja ima deset posto katolika, imao je tri puta više bogoslova nego sve druge biskupije skupa. Biskup je promicao također i tradicionalnu Misu. Bogoslovi su učili oba oblika Rimskog obreda. U gotovo svim župama njegove biskupije celebrirao se i tradicionalni obred. Situacija koja je u drugim dijelovima Crkve postala neizdrživom. Unatoč višestrukoj molbi papa Franjo ga nije primio u audijenciju. U odnosu na Vatikan, biskupa Livieresa, koji svoju smjenu nije prihvatio bez komentara, Opus Dei je odmah ostavio sama. 

Slabljenje Opusa Dei u Peruu 

I u Peruu je Opus Dei morao prihvatiti gorke poraze. Prošlih mjeseci umirovljena su njegova dva prelata zbog starosti. Ni nadbiskup Juan Antonio Ugarte Pérez iz Cuzca, a ni biskup Jesús Moliné Labarte iz Chiclaya nisu zamjenjeni subraćom iz Opusa Dei. Premda je kardinal Juan Cipriani Thorne, koji je član Opusa Dei, od 1999. nadbiskup Lime, za razliku od svoga prethodnika on nikada nije imenovan predsjednikom Peruanske biskupske konferencije. Ivan Pavao II. je preko Ciprijanija Thornea i Opusa Dei pokušao obnoviti peruanski episkopat. Obnova je zastala na pola puta, a sada je u rikvercu. Najnovijim imenovanjima biskupâ ojačana je anti Opus Dei većina u peruanskom episkopatu.


Mariano Fazio: El Papa Francisco

Pokušaj da se stekne Franjina naklonost 

Imenovanje msgr. Mariana Fazia novim generalnim vikarom jedine Personalne prelature Katoličke Crkve uslijedilo je nakon što ga je prošlog 30. rujna primio papa Franjo. Ime argentinskog prelata tada je, što je vrlo neobično, i u dnevnom biltenu Tiskovne agencije, kao i dan kasnije u dnevniku Osservatore Romano krivo napisao kao Fassio. 

Fazio je redoviti profesor povijesti političke teorije na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa u Rimu. Slovi kao izvrstan poznavatelj moderne povijesti ideja. U Argentini se kaže da Fazio poznaje neprijatelje Crkve i njihovo razmišljanje. 

Dosadašnji vikar (poglavar) Opusa Dei u Argentini odmah je po izboru za papu nadbiskupa Buenos Airesa napisao knjigu o Franji: ,,El Papa Francisco: Claves de su pensamiento" (Papa Franjo. Ključevi njegova razmišljanja). To se vjerojatno uzelo u obzir u ovoj kalkulaciji da će papa Franjo prema Argentincu Faziu vjerojatno biti prijateljski naklonjen. ,,Ključ" za Bergogliovo razmišljanje u svojoj knjizi on, doduše, nije podastro. 

                                                                                                                         Tekst: Giuseppe Nardi/katholisches.info 

1 komentar:

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)