srijeda, 25. veljače 2015.

Dojmljive slike - anomalija od 28. veljače 2013.


Ukrajinski biskupi 2015. godine pred Papom (emeritusom)

(Vatikan) Katolička Crkva je uvečer 28. veljače 2013., točno u 20 sati ušla u stanje anomalije. Nezaboravne su slike kraja jednog pontifikata. Opraštanje od poštovanog pape. Vrata Castel Gandolfa koja se zatvaraju s tjeskobnim osjećajem gubitka. No, nije bila smrt koja je nastupila. Pontifikat koji je otpočeo 13. ožujka 2013. sada je drugi dio jedne i iste anomalije. Crkva otada proživljava uvijek s novim zamasima čas hladnu čas toplu kupku osjećaja. 

Blog Chiesa e postconcilio objavio je slike dviju aktualnih scena koje dokumentiraju ovu anomaliju dvije godine nakon njezina početka. Obje pokazuju iskazivanje počasti biskupâ i kardinalâ koje dolikuju jednom papi. Što u tome nije u redu: tu se ne radi o Papi, nego o crkvenopravno nepostojećoj i teološki nerazjašnjenoj figuri emeritiranog pape. 


Konzistorij 2015.: iskazivanje počasti
kardinala pred Papom (emeritusom)

Iskazivanje počasti 2015. pred (umirovljenim) Papom 


Papa, a u tome su, čini se, svi jedinstveni, a u prvom redu on sam, nije više Benedikt XVI. Sudeći prema iskazivanju počasti ukrajinski biskupi primaju Papin blagoslov u Vatikanskim vrtovima. Upravo su došli s posjeta ad limina kod Pape, doduše jednog drugoga. 

Ako opet gledamo način iskazivanja počasti, onda se kardinali na konzistoriju u Bazilici svetog Petra naklanjaju pred Papom. On je pak stajao udaljen nekoliko metara i upravo je kreirao nove kardinale. 

Jedna anomalija, kako je poznato, povlači i drugu za sobom. Kada će ovo stanje biti okončano, ne može se predvidjeti. Jasno je pak da bi ,,umirovljeni" papa Benedikt XVI. pod normalnim okolnostima još uvijek bio papa, vladajući papa pak umirovljeni nadbiskup Buenos Airesa. Time bi doduše još od prosinca 2016. mogao sudjelovati na konklavi kao kardinal izbornik. No, kao umirovljenik ne bi više bio papabile. 

                                                                                                                                                   Tekst: Giuseppe Nardi
                                                                                                                                                   Slike: Chiesa e postconcilio

1 komentar:

 1. Bitno.net prenosi:
  "Radio VAtikan prenio je i kako je u subotu, 21. veljače, nadbiskup svoju latinsku subraću odveo na susret s papom emeritusom Benediktom XVI. Oni su se u Vatikanskim vrtovima, u blizini špilje Gospe Lurdske, susreli s Papom u miru koji je očitovao solidarnost s ispaćenim ukrajinskim narodom i zamolio biskupe da svima ponesu njegov blagoslov. Vatican insider je istaknuto da se Papa emeritus do sada nije susreo s nijednom biskupskom konferencijom. Ukrajinski su biskupi našli Papu emeritusa u „dobroj formi, vrlo veselog i mirnog“ – ustvrdio je nadbiskup Lavova. "

  Znamo koliko se Kijevski veliki nadbiskup Ševčuk suprotstavio "novom milosrđu". Mislim da ga u tome slijede i drugi biskupi.
  Vjerojatno su biskupi otišli do Benedikta XVI. ponajprije zbog teške ratne situacije u Ukrajini i da zbog toga on šalje svoj blagoslov, no ipak valja napomenuti da Benedikt XVI. izvrsno poznaje "il curialese", jezik Rimske kurije - kada zbog nekih okolnosti nešto otvoreno ne možemo/smijemo/želimo reći pa se poslužimo slikama, neverbalnom komunikacijom, igrom riječi...Ni ovo ne bismo trebali isključiti!
  Po svim tim znakovima da se zaključiti da se Benedikt suprotstavlja novom milosrđu.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)