ponedjeljak, 23. veljače 2015.

Dom Guéranger - Latinski jezik i svetost obreda


Dom Prosper-Louis-Pascal Guéranger, opat Solesmes-a (1805.-1875.), u svojemu djelu lucidno primjećuje o latinskome u liturgiji: 
,,Budući da liturgijska reforma među svojim glavnim ciljevima ima ukinuće mističnih čina i formula, iz toga nužno slijedi da njezini autori moraju zahtijevati uporabu narodnoga jezika u božanskoj službi. Ovo je jedna od najznačajnijih točaka u sektaškim očima. Kult nije tajnom stvari, vele oni: narod mora razumjeti ono što pjeva. Mržnja prema latinskome jeziku prirođena je misao u srcima svih neprijatelja Rima: takvi u njemu vide poveznicu katolika cijeloga svijeta, oružnicu pravovjerja protiv svih cjepidlačenja sektaškoga duha, najmoćnije oružje papinstva. Duh pobune koji ih nuka da povjere jeziku svakoga naroda, svakoga kraja, svakoga stoljeća sveopću molitvu, uostalom je urodio svojim plodovima, a reformirani svednevice mogu zamijetiti da katolički narodi, unatoč svojim molitvama na latinskome, bolje uživaju u kultnim obvezama te ih izvršavaju revnije od protestantskih naroda. 

U svako se vrijeme dana diljem katoličkih crkava održava božanska služba; vjernik koji na njoj sudjeluje, na pragu ostavlja svoj materinji jezik; osim u vrijeme propovijedi, on razumije samo misteriozne znakove koji prestaju odjekivati u najsvečanijem trenutku, misnome kanonu. Ali, usprkos tome ovaj ga misterij toliko zadivljuje da ne zavidi sudbi protestanata čije uho ne čuje nikakve zvukove čije značenje ne razumije. Dok protestantska bogomolja jedanput tjedno jedva okupi 'kršćane' puriste, u papističkoj Crkvi njezina duhovna djeca neprestance opsjedaju bezbrojne joj oltare; svednevice oni odlaze od svojega posla da bi došli slušati ove tajnovite riječi koje moraju biti Božjima jer hrane vjeru i ublažuju boli. 

Priznajmo: majstorski je udar protestantizma da je objavio rat svetome jeziku: da je uspio uništiti ga, njegova bi pobjeda učinila veliki korak unaprijed. Izložena profanim pogledima poput obeščašćene djevice, liturgija je od ovoga trenutka izgubila svoj sveti karakter i uskoro će puk držati prekomjernom kaznu da ga se smeta u vlastitu radu ili u vlastitim zadovoljstvima da bi išao slušati govore kao one na javnome trgu.

2 komentara:

  1. Odgovori
    1. Zahvaljujući Dom Guéranger-u!

      Mislim da sam propustio, Toma, pohvaliti Vaš Blog koji je odličan i s naglaskom potrebne slojevitosti kako bi se Tradicija približila mnogim znatiželjnicima - katolicima koji žele upoznati svoje kršćanske korijene. :-)

      Izbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)