subota, 7. veljače 2015.

Franjina siromašna (i otvorena) Crkva


Mons. Vicenzo Paglia: ,,Promjena je otpočela i nema povratka unatrag." Na Sinodi o obitelji otpori pripuštanju Pričesti rastavljenima ponovno oženjenima i zajednicama zbilja ,,nisu preinačili put koji je sada već otpočeo", jamči nadbiskup Vicenzo Paglia. ,,Poštovano je Franjino poslanje: prihvatiti i izaći". 
Iz novina L'Espresso od 26. rujna 2013.: ,,Monsinjor želi naglasiti da u Terniju postoje dvije različite stvari koje se ne smiju pobrkati: 'S jedne strane slučaj vezan za zaduživanje moje biskupije, a s druge strane priča o dvorcu kojim su se bavile novine i tužiteljstvo. Svjestan sam, sada kao i nekada, da je u godinama mojega biskupovanja u Terniju bankarsko zaduživanje biskupije doseglo osam milijuna eura. [...]' L'Espressu je poznato da je prije nekoliko tjedana IOR (Vatikanska banka) dodijelio beskamatni kredit biskupiji Terni od oko 12 milijuna eura koji će služiti da se pokrije zaduženje s kreditnim bankama." 

Vatican Insider od 16. travnja 2014.: ,,'Problemčić' je, upravo, rupa u biskupijskom proračunu od preko 20 milijuna eura, plod rada s nekretninama - o kojima istražuje tužiteljstvo - što se dogodilo u godinama kada je biskup bio monsinjor Vicenzo Paglia, od 2012. predsjednik Papinskog vijeća za obitelj. Rupu bi trebalo pokriti s 12 milijuna koje je IOR (Istituto per le Opere di Religione) posudio i koje treba vratiti ,,u roku od deset godina, bez kamata", izjavio je sam biskup dok bi sličan iznos bio zajamčen avansom od 8 promila koje bi stavila na raspolaganje Talijanska biskupska konferencija." 

Ironija sudbine. Paglia je autor nedavno objavljene monumentalne ,,Povijesti siromaštva" koju je izravno recenzirao Eugenio Scalfari... 

*** 

Mons. Domenico Mogavero: ,,Nemaju nikakvo uporište protesti episkopata zbog prijedlogâ priznanja gay parova: jedna laička država ne može donositi odluke konfesionalnog tipa, a Crkva se miješati u područje građanskih zakona". 
Iz novina Panorama od 16. lipnja 2014.: ,,Malena sicilijanska biskupija [koju vodi mons. Mogavero], 231 tisuća stanovnika, 70 svećenika (od kojih su mnogi starci) i 131 časna sestra sveukupno, tijekom 7 godina je nakupila dugova od gotovo 6 milijuna, točno 5.598.090 eura. Slučaj je izbio u javnost u travnju i svibnju kada biskup nije više pronašao jedan jedini euro u blagajni da plati bankama i kreditorima. Slučaj izaziva još veće čuđenje jer je 2011. godine Mogavero, čovjek od povjerenja Vatikana i bivši podtajnik Talijanske biskupske konferencije (CEI) poslan u biskupiji Trapani kao apostolski vizitator (jedna vrsta inspektora kojeg izravno imenuje Papa) da istraži o jednoj rupi od preko milijun eura. Slučaj je doveo do toga da je maknut biskup Francesco Micciché. Ovaj se put pak proziva Mogavera na odgovornost zbog financijskog ponora barem pet puta većega nego u Trapaniju." 

Oko tri milijuna eura isparili su na izgradnju nove crkve u Pantelleriji o kojoj smo govorili već u prošlosti. Mons. Mogavero je prije tri godine izazvao polemike zbog svoje odluke da odjene paramente koje je dizajnirao i darovao stilist Giorgo Armani. Vidjeli smo slike dostojne poznate modne revije u crkvi od Roberta Begnijija u ,,Il piccolo diavolo". 

*** 

Kardinal Reinhard Marx: ,,Ako opstoji homoseksualna veza, vjerna trideset godina, ne mogu reći da je to ništa". 
Iz Huffington Post-a od 24. listopada 2013.: ,,Kardinal Reinhard Marx iz nadbiskupije München potrošio je oko 11 milijuna dolara za renoviranje nadbiskupske palače i još 13 milijuna dolara za jedan guesthouse u Rimu". Iz Münchenskog Tageszeitunga od 13. ožujka 2012.: ,,Kardinal Marx kupuje vilu u Rimu u aleji Medaglie d'Oro za 9.700. 000 eura kako bi je pretvorio u guesthouse". ,,Renoviranje nadbiskupije stajalo je 8.100.000 eura". 

*** 

Mons. Bruno Forte: ,,Zajamčiti prava homoseksualaca civilizacijski je događaj". 
Iz Chietitoday od 26. studenoga 2011.: 

Crkva Marija Botte u Sambucetu: Bit će gotova za tri godine, potpisan ugovor. ,,O ovome umjetničkom djelu - pojasnio je monsinjor Forte - pronašao sam izvanrednu raspoloživost u svima. Kao što svi znate, Mario Botta mi je poklonio projekt crkve pod uvjetom da on može susresti ljude jer je crkva izraz naroda Božjega prisutnoga na nekom području. Držim da će ovo biti djelo koje će izraziti religioznu dušu cijeloga abruzzeškoga naroda. A ja sam za unutarnje uređenje od Marija Botte tražio da mi kaže ime nekog poznatog abruzzeškog umjetnika: spomenut mi je Ettore Spalletti, autor nekih temeljnih dijelova ambrozijanskog evanđelistara koji mi je potvrdio da će besplatno staviti na raspolaganje svoje djelo". Djelo koje će stajati između 8 i 10 milijuna eura financirat će CEI 45%; općina i odbori: odbor poduzetnika i udruga poduzetnika i župni odbor."


Crkva u Sambucetu
                                                                                                                                          Izvor: fidesetforma.com 

3 komentara:

 1. Tko ima putra na glavi i oraha u džepu, u pravilu se tako ponaša. Da to sa siromaštvom ni s reformom nema veze, mislim da može shvatiti čak i premijer Zoka.

  Kikii

  OdgovoriIzbriši
 2. Kardinal Reinhard Marx: ,,Ako opstoji homoseksualna veza, vjerna trideset godina, ne mogu reći da je to ništa".

  Mons. Bruno Forte: ,,Zajamčiti prava homoseksualaca civilizacijski je događaj".

  Bože u pomoć mi priteci!!!

  OdgovoriIzbriši
 3. Kakav narod, takva i vlast, kardinali...i obrnuto.Vrijeme je da se sve očituje pa i zlo, zato trebamo moliti da nam se kao Petru očituje Otac Nebeski (Mt 16, 16-19). Ne usudim se ni pomisliti tko se očituje u gornjim citatima. (Mt 11, 25-26).
  Stalno, kao i u Adventu trebamo moliti "Dođi, Gospodine Isuse"... Laik

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)