nedjelja, 8. veljače 2015.

Kardinal Burke će ostati vjeran katoličkom nauku i oduprijet će se Papi ako on nastavi s novim usmjerenjem
Katolički blog Adelante la fe objavljuje isječak iz jednog intervjua koji je vodio France2 s kardinalom Burkeom. Samo nekoliko kratkih riječi, no od iznimne važnosti, jer prvi put kardinal tvrdi u javnosti da će se, ako se u kaosu konkretizira novo ,,usmjerenje", on oduprijeti. Voditelj intervjua podsjeća na podjelu Pričesti rastavljenima i nov odnos prema homoseksualnosti, što je obilježeno riječima ,,Tko sam ja da sudim" i pita: 

France2: ,,Kako mislite dovesti Papu na pravi put?" 

Burke: ,,Tu se mora biti vrlo opreznim i paziti na Papine nadležnosti. Klasična postavka glasi da Papa ima puninu vlasti, to je točno, ali on nema apsolutnu vlast. On stoji u službi nauka vjere. On nema moć mijenjati nauk, doktrinu... Ostavimo postrance pitanje o papi. U našoj vjeri nas vode istina i nauk.

France2: ,,Ako bi Papa nastavio s novim usmjerenjem, što ćete Vi onda učiniti?" 

Burke: ,,Oduprijet ću se, ne mogu činiti drukčije. Nesumnjivo je da je posrijedi teško vrijeme, to je jasno. Jasno." 

France2: ,,Je li i bolno?" 

Burke: ,,Da." 

France2: ,,Je li zabrinjavajuće?" 

Burke: ,,Da."

France2: ,,Po Vašem mišljenju, je li ugrožena Crkva kao institucija?" 

Burke: ,,Gospodin nam je zajamčio kao što je zajamčio svetom Petru u Evanđelju da vrata paklena neće nadvladati. Non praevalebunt, kažemo na latinskome. Neće odnijeti pobjedu nad Crkvom." 


4 komentara:

 1. Riječi Benedikta XVI koje je uputio na svom odlasku, novom papi "već sada obećavam svoje bezuvjetno poštovanje i poslušnost". (Mal, 1,6)
  Cijeli Božji narod treba pozvati na molitvu za kardinale i Papu, jer ide nam blagdan "Katedra sv. Petra apostola"...
  Laik

  OdgovoriIzbriši
 2. Bogu Trojedinome, neka je vječna slava i hvala za kardinala Burke-a, kao i za svakog kardinala, biskupa, svećenika i laika, koji u našem vremenu beskompromisno i čvrsto stoji na strani Istine.Veliki branitelju naše svete vjere, neka Vas Gospodin stostruko blagoslovi i nagradi.

  Max

  OdgovoriIzbriši
 3. Hvala Gospodinu, nije kardinal Burke jedini koji ustaje u obranu naše svete vjere.Rorate donosi otvoreno pismo nadbiskupa emeritusa Jan Pawela Lenge.Vrijedno ga je pročitati http://rorate-caeli.blogspot.com/2015/02/rorate-exclusive-open-letter-by.html

  Božji blagoslov

  Max

  OdgovoriIzbriši

Napomena: Kako bi se razlikovali sugovornici, koristite ime ili pseudonim koji možete dodati i na kraju komentara.
Mišljenja čitatelja nisu nužno stavovi autora bloga. Iskazi koji su suprotni Tradiciji ili oni komentari koji je namjeravaju izrugivati neće se objavljivati. Komentari koji promiču nekatoličku duhovnost i potenciraju nepriznate objave i ukazanja, a koje su dogmatski dvojbene, neće se prikazivati na blogu Traditio Ecclesiae (http://tradikatolik.blogspot.com/)